El Govern de Torra: només 3 dones de 13 conselleries

ERC, PSC, Catalunya en Comú Podem i la CUP es queixen de la falta de paritat en el nou Executiu

 

La composició del nou Govern de la Generalitat escollit pel president Quim Torra ha despertat algunes crítiques. Des de les queixes dels partits unionistes perquè Torra hagi volgut restituir alguns dels consellers que va cessar Mariano Rajoy en aplicació de l'article 155 de la Constitucó i que ara es troben a la presó o a l'exili; fins a les crítiques més ferotges pel fet que només hi hagi 3 dones al capdavant de les conselleries -un total de 13-. Ester Capella -a la Conselleria de Justícia-, Elsa Artadi -a la d'Empresa i Coneixement i portaveu del Govern- i Teresa Jordà -al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca- són les úniques dones escollides pel nou president de la Generalitat per formar part del seu Executiu. 

Les crítiques per la falta de paritat han arribat des de partits com el PSC, la CUP o Catalunya En Comú Podem. "Tres dones, zero paritat", han expressat els anticapitalistes en una piulada a Twitter, assegurant que el nou Govern "reflexa un cop més les dinàmiques de poder de la política clàssica i del patriarcat". Molestos pel fet que les úniques conselleres siguin Elsa Artadi, Teresa Jordà i Ester Capella, vers un total d'onze consellers homes, llancen una pregunta retòrica: "JxCat i Esquerra, on són les dones?". En la mateixa línia, la diputada cupaire Natàlia Sànchez ha repiulat la publicació de Carles Puigdemont on el president destituït aplaudia el nomenament del nou executiu afirmant que es tracta d'un Govern "modern", i li ha respost amb un contundent "les dones sembla que no fem modern en aquest nyap de govern patriarcal".??????

 

 

El líder dels Comuns, Xavier Domènech, ha considerat amb una piulada que "sembla que per Junts per Catalunya i ERC el 8 de març i tots els 8 de març que ens han precedit no han existit". En el mateix sentit, la portaveu parlamentària de CatECP, Elisenda Alamany, ha afirmat que "teníem l'oportunitat de fer un govern que estigués a l'altura del país que representa, reflex d'una societat que avança". "Després de mobilitzacions feministes massives, 3 dones de 13 conselleries és del tot inexplicable", ha reflexionat a través del seu compte de Twitter. També ha reaccionat al nomenament dels consellers el compte de Twitter de la formació lila, que ha assegurat que "Quim Torra tenia l'oportunitat de fer un Govern que escoltés la Catalunya de la Vaga Feminista, del lideratge 50 a 50 i del #OnSónLesDones". "Ens trobem amb un Govern més pendent de Berlín que de la Catalunya que vol avançar", ha reblat.

 

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha criticat que la decisió de Quim Torra "d'incorporar al Govern de la Generalitat persones que no s'hi podran dedicar plenament i de forma efectiva és un greu error". Així ho ha manifestat a través del seu compte de Twitter, ontambé ha considerat "inexcusable no atendre un mínim criteri de paritat".

 

També s'ha queixat el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, qui ha afirmat que "no hi ha excusa possible per explicar" el fet que hi hagi 11 homes i només 3 dones en el nou Govern.

 

 

Comentaris