El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern proposa ajornar les eleccions al maig o al juny
  • CA

Amb tota probabilitat, els catalans no votaran el nou Parlament el 14 de febrer, tal i com establia el decret de convocatòria electoral després que el Suprem inhabilités el president Quim Torra i la cambra catalana no proposés cap candidat durant dos mesos. El Govern ha proposat formalment a la mesa de partits que les eleccions s’ajornin al maig o al juny, sense concretar un dia exacte. Així doncs, l’ajornament serà una realitat aquest divendres a partir de les 17h, quan es reunirà un consell de govern extraordinari per aprovar el decret.

Sigui com sigui, l’ajornament es dona per fet. La reunió, que ha està en marxa, ha de servir per assolir un mínim consens entre les forces polítiques sobre l’ajornament –tots els partits ja hi estan d’acord però amb matisos- i, sobretot, sobre la data de celebració. Ara bé, no hi ha consens entre els experts juristes sobre si el decret d’ajornament que ha de signar Pere Aragonès ha de contenir necessàriament una data explícita, si bé consideren que seria òptim que hi fos, o que com a mínim contingués uns paràmetres sanitaris a partir dels quals sigui viable la celebració de les eleccions en condicions de seguretat. A més, una data consensuada per a l’ajornament, o com a mínim un horitzó sanitari per revisar la data, allunyaria el risc de judicialització, perquè la JEC va autoritzar l’ajornament al País Basc i a Galícia perquè hi havia raons sanitàries i consens polític. Aleshores, l’Estat tampoc no hi va intervenir, a diferència d’ara, en què el ministre socialista de Justícia va acusar la Generalitat de posar en risc la democràcia si ajornava el 14F.

En qualsevol cas, si no hi hagués acord el vicepresident en funcions de president té la potestat d’imposar una data, i aquesta, segons diverses fonts consultades, podria ser el 16 de maig, prou lluny de la Setmana Santa i amb una perspectiva de vacunació més favorable, perquè els col·lectius de més risc ja estarien vacunats. Per contra, encara hi hauria curs escolar en marxa amb les mesures estrictes anti-covid a les seves instal·lacions. I l’endemà, amb classes, comportaria un procés de desinfecció en poques hores.

Però entre els socis de govern també hi ha hagut discrepàncies. Si ERC considera que cal ajornar-les en base a les dades epidemiològiques, Junts, malgrat que Laura Borràs ha defensat el 14F, matisa que no té sentit ajornar-les si no hi ha un pla en paral·lel per garantir que quan es torni a fixar la data es puguin celebrar. Fonts de JxCAT expliquen a El MÓN que esperaven que el Govern tingués a punt per al 14F un pla que contemplés, per exemple, la possibilitat de votar en dos o tres dies, en pavellons esportius i en punts de vot mòbil, a més de tenir ben assegurat el vot per correu a l’exterior tenint en compte que els catalans residents a l’estranger no ho tindran fàcil per venir a votar. “No diem que no sigui necessari l’ajornament, sinó que s’ha de fer en condicions, i que si s’hagués planificat millor, potser s’haurien pogut celebrar ara”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fideli a gener 15, 2021 | 10:29
    fideli gener 15, 2021 | 10:29
    l'ajornament, confirmació del cop d'estat a Quim Torra
  2. Icona del comentari de: Ramon a gener 15, 2021 | 11:16
    Ramon gener 15, 2021 | 11:16
    Els sociates es fan el ronsa per aquestes raons: 1. Ara comptaven amb què el Menistro de la Mort podria capitalitzar la propaganda que li fa la premsa de Catalunya, tota sota control del tripartit, i temen que d'aquí a uns mesos l'efecte ja hagi quedat diluït o que l'evolució de l'epidèmia se li giri en contra fins i tot aquí malgrat el totalitarisme mediàtic; 2. Ara ja tenien fets els dossiers per escampar merda de tots els candidats netament independentistes: d'aquí a uns mesos les llistes no seran exactament les mateixes, ergo molta d'eixa feina haurà estat debades i se'ls en girarà de nova; 3. Ara ja ho tenien tot muntat per fer tupinada amb el vot per correu, un altre esforç que haurà estat debades i que els caldrà repetir més endavant.
  3. Icona del comentari de: Eulàlia Ciutadella a gener 15, 2021 | 11:52
    Eulàlia Ciutadella gener 15, 2021 | 11:52
    La darrera paraula la té el votant. Si creu que pot posar en perill la seva salut és quedarà a casa. No hi ha garantia que exposar-se signifiqui un govern solvent (la majoria són "repeticions" que ja han demostrat un nivell deplorable). Diguin el que diguin els partits, la jec, o un tribunal dels inquisidors, la gent si no ho veu clar en passarà olímpicament.
  4. Icona del comentari de: Ramon a gener 15, 2021 | 11:57
    Ramon gener 15, 2021 | 11:57
    Jo d'ERC exigiria menys presència mediàtica de Pere Aragonès.
  5. Icona del comentari de: fideli a gener 15, 2021 | 13:12
    fideli gener 15, 2021 | 13:12
    es va confirmant el cop d'estat a quim torra.
  6. Icona del comentari de: Roser a gener 15, 2021 | 14:05
    Roser gener 15, 2021 | 14:05
    Així tindran més temps de fer més desastres en tots els temes però principalment en salut, socials, ensenyament, economia i residències. La gent que encara està embovada tindrà temps d'obrir els ulls.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa