El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern avisa que el 14-F “posa en risc” la salut i la “legitimitat” de les eleccions
  • CA

El conseller responsable de l’organització de les eleccions, Bernat Solé, ha avisat aquest dimecres que celebrar les eleccions el 14-F “posa en risc la salut de les persones i la legitimitat de les eleccions“. En una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha defensat que s’han buscat “tots els espais” que permet les “limitacions” de la Loreg i no veu possible una modificació d’aquesta llei al Congrés. D’altra banda, preguntat pels dubtes jurídics sobre el decret de suspensió de les eleccions, Solé ha assegurat que el Govern sempre pren les decisions “en base del rigor i fonament jurídic” de la Comissió Jurídica Assessora.

Solé ha assegurat que des del punt de vista del dispositiu, el Govern està preparat per fer les eleccions el 14 de febrer però ha defensat que s’ha de posar sobre la taula la viabilitat dels comicis en plena pandèmia. I en aquest sentit, ha recordat que l’informe del Departament de Salut preveu arribar al pic de contagis al voltant de la campanya electoral i al pic de les UCI just abans del 14 de febrer. 

Segons Solé, el fet que el pic de contagis se situï en la campanya electoral “limita” que les candidatures puguin arribar a tots els ciutadans. I, d’altra banda, amb una situació molt complicada el dia de les eleccions “la percepció de la ciutadania podria ser de certa por i desconfiança“, això podria portar a una baixa participació i, per tant, afectar la “legitimitat”. 

Preguntat per a partir de quin índex de participació les eleccions no es consideren legítimes, Solé no ha volgut donar una xifra en concret però ha subratllat que els organismes internacionals diuen que la participació hauria de ser “assimilable” a les edicions anteriors de les mateixes eleccions.

“Com a departament tenim tota la feina feta des de fa molts mesos i em sento tranquil perquè la feina s’ha fet, però no em sento tranquil de portar la ciutadania a les eleccions el 14 de febrer”, ha resumit.

El conseller també ha explicat que quan el TSJC prengui una decisió definitiva sobre l’ajornament de les eleccions, convocarà una reunió tècnica de la taula de partits per analitzar la situació. Solé ha volgut posar en valor que l’ajornament es va aprovar per unanimitat en aquest espai i que la majoria de les forces polítiques van avalar la data del 30 de maig.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Un ministre irresponsable a gener 20, 2021 | 12:30
    Un ministre irresponsable gener 20, 2021 | 12:30
    Pel ministra Illa i pels del TSJC, la salut no té cap mena d'importància enfront als seus interessos. El dret a participar dels que són a l'estranger és boicotejat explícitament pel govern espanyol. La por al virus farà que molta gent es quedi a casa.
  2. Icona del comentari de: Joan a gener 20, 2021 | 17:32
    Joan gener 20, 2021 | 17:32
    Qui té l'autoritat de convocar eleccions? Llavors que es ficaquent ? Les eleccions les convoca el president del Govern (encara que en funcions)
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 20, 2021 | 21:34
      Gonzalo gener 20, 2021 | 21:34
      Pues por eso mismo lo que pretenden hacer es ilegal. Desde el primer momento repiten como loritos que no hay presidente. Y es verdad. No hay presidente. El vice no puede convocar ningunas elecciones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa