El gabinet jurídic d’Interior estudia l’efecte del TC sobre les multes de l’estat d’alarma

Ja se n'han cobrat més de 23.000

De moment, esperar les resolucions concretes del Tribunal Constitucional. Aquest és el pas previ de la conselleria d’Interior abans de decidir com actuar i avaluar l’efecte de la declaració d’inconstitucionalitat de l’Estat d’alarma sobre les multes imposades als ciutadans pel seu incompliment. Fonts de la conselleria indiquen a El Món que “han demanat al gabinet jurídic que ho analitzi”. De fet, just ahir van tenir coneixement de la resolució i, per tant, han “demanat que s’estudi per veure’n l’aplicació exacta”.

En concret, durant el primer estat d’alarma, Interior va comptabilitzar fins a 170.000 actes de denúncia posades per saltar-se les restriccions contra la Covid-19. De fet, hi va haver el risc que moltes no es poguessin tramitar i quedessin prescrites. Interior va decidir contractar una seixantena de persones per tramitar administrativament aquestes sancions. La majoria es van imposar per aplicació de la llei mordassa i per la llei de salut pública, seguint els criteris impartits per la Fiscalia General de l’Estat. Així, el decret 463/2020 de 14 de març d’establiment de l’alarma determina en el seu article 20 d’una forma genèrica que cal remetre’s a l’article 10 de la llei 4/81 reguladora dels estats d’alarma, excepció o setge per procedir a denunciar i, posteriorment, sancionar. Un principi que obligava a remetre’s fins i tot, al Codi Penal.

Tot i que Interior comptabilitza ara 63.626 expedients en tràmit, les primeres informacions sobre el contingut de la sentència s’orienten a la idea que s’hauran d’arxivar. Ara bé, la sentència ha d’aclarir l’abast dels seus efectes retroactius, és a dir, si les multes ja abonades, més de 23.078 s’hauran de retornar o bé només aquelles que estiguin abonades i en fase de recurs. Tal i com va passar en la modificació del Tribunal Constitucional l’any 1989 dels criteris fiscals per a pagar la renda de les persones físiques als matrimonis. En aquella ocasió només van poder reclamar els contribuents que ja havien interposat recurs. De moment, tot sota estudi.

Comentaris

    Pep Anton 16/07/2021 10:18 am
    Està clar: si aquest Tribunal parcial, il·legítim i partidista diu que l'estat d'alarma era inconstitucional i calgués que l'estat (o la Generalitat) retornés els diners de les multes, automàticament el Tribunal de "ajustament de cuentas" hauria d'encausar al president Sánches, ministres implicats i funcionaris dependents per tal de que paguin el "dany" causat"....com volen fer amb els catalans oi ?

Nou comentari