El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El ‘Financial Times’ demana a Rajoy que negociï amb els independentistes
  • CA

El diari britànic Financial Times, especialitzat en economia i finances, ha publicat un editorial on analitza la situació actual a Catalunya. El rotatiu, que creu que el resultat del referèndum de l’u d’octubre no legitimaria una proclamació d’independència, considera que l’única solució al conflicte entre els governs espanyol i català és l’obertura d’unes negociacions “serioses” que prenguin l’Estatut de 2006 -parcialment anul·lat pel Tribunal Constitucional el 2010- com a punt de partida d’una millora de l’autogovern.

 

 

Analitzant la situació actual a Catalunya, l’editorial recorda que el govern català vol dur a bon port el referèndum malgrat contradir l’article 2 de la Constitució de 1978, cosa que treu, juntament amb una majoria parlamentària insuficient i les formes com la cambra va aprovar la llei del referèndum, qualsevol legitimitat a una hipotètica proclamació d’independència posterior. Aquesta proclamació, doncs, seria un “gest retòric buit” que només serviria per augmentar el suport parlamentari dels partits independentistes en unes hipotètiques eleccions autonòmiques i per forçar Mariano Rajoy a endurir la repressió, donant-los més arguments.

 

Comparant la crida a les urnes amb casos com l’escocès o el quebequès, el diari remarca que els dos darrers van ser realitzats d’acord amb els governs centrals respectius. En el cas de les tres repúbliques bàltiques, afegeix, l’ocupació soviètica als anys quaranta justificava i donava validesa a les seves declaracions d’independència. Cap d’aquests condicionants, segons el parer del FT, és aplicable a la situació de Catalunya dins l’estat espanyol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa