El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El discurs de l’alcalde que va fer cedir a la direcció d’ERC
  • CA

ERC va sentenciar aquest dissabte la polèmica interna que ha viscut durant les darreres setmanes. Una revolta ideològica i estratègica que va nèixer a la Catalunya Central. Un bon grapat de quadres locals liderats per Jordi Fàbrega, un històric independentista -impulsor de l’antiga PDD- i veterà alcalde de Sant Pere de Torelló van proposar una esmena curta, concisa però contudent. Val a dir que Fàbrega va estrenar carnet d’ERC el mateix dia que Oriol Junqueras i un altre gran reserva com és Gerard Fernàndez.  En síntesi, el text proposant esmenava tota la ponència proposada per la direcció del partit només canviant el títol. Així l’oferta dels quadres era passar del títol “Fer República” a “Som República i fem República”. Una esmena que tenia per objectiu posar en valor l’Octubre de 2017. 

 

Finalment, l’esmena es va transaccionar just a l’inici del cónclave. L’encarregat d’explicar l’acord va ser el mateix proposant. Segons el document d’audio al que ha tingut accès El Món, Fàbrega, gat vell que no perd el compàs, va començar la defensa de la transacció de l’esmena recordant no només els presos polítics i els exiliats, sinó als “centenars de ciutadans anònims i alcaldes i regidors” que “estan reprimits i investigats per la justícia espanyola per haver defensat tirar endavant l’1-O”. 

 

 

Fàbrega va al·legar que mantenir l’esmena viva fins al final era una demostració que “ERC és un partit profundament democràtic en el que no fa mandra poder debatre” i que “no confon la crítica amb la deslleialtat”. De fet, segons el proposant l’esmena no entrava en el debat unilateralitat o multilateralitat sinó a “no renunciar a cap via per accedir de manera democràtica i pacífica a la independència”. 

 

 

L’objectiu de l’esmena, segons va exposar Fàbrega, era establir “una estratègia conjunta de l’independentisme, no unitat política, però sí unitat d’acció política que busca ser conseqüent amb el mandat democràtic de l’1-O”. “Amb aquesta esmena i la transacció volem ser conseqüents amb l’hegemonia social del republicanisme popular al carrer del 3 d’octubre i amb el mandat majoritari de l’1-O i amb el 27-O quan es va declarar la República”, va recordar l’alcalde. “Som els hereus de Macià, Companys, de l’1-O, del 3-O i del 27-O i volem continuar creixent tot i que hi ha més de dos milions de persones que han donat suport a la causa legítima i justa que és la República catalana”, va concloure entre aplaudiments. Fàbrega se n’havia sortit de tornar al debat de la unilateralitat posant en valor el que a ERC en diuen els “fets d’Octubre”.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa