El debat de l’ANC descarna les diferències entre independentistes sobre valor de l’1-O

JxCat, ERC, la CUP i Primàries mostren les seves diferències

Debat telemàtic de les forces independentistes organitzat per l’ANC. De fet, aquest vespre n’hi han hagut tres territorialitzats. El del Vallès Oriental ha unit a la mateixa taula –telemàtica– Mar Ampurdanès (CUP), Roser Colomé (PDeCat), Josep Costa (Junts), Josep Maria Jové (ERC) i Carles Canet (Primàries). Un debat assenyat, però que no ha amagat les diferències estratègiques dels partits pel que fa al full de ruta independentista després del Primer d’Octubre i quin significat hauria de tenir un percentatge superior al 50% dels vots a favor de les forces independentistes. Tots han mostrat les seves postures, gairebé una per partit, respecte el valor del referèndum i dels percentatges de vots als comicis del 14-F.

Segons Costa, considera que el mandat del Primer d’Octubre és vigent i que no cal “substituir-lo”. En aquest sentit, ha apuntat que cal implementar-ho. Ara bé, el vicepresident del Parlament considera que “només es podria substituir si s’arribés a un acord, un referèndum vinculant, pactat, acordat i reconegut internacionalment”. “És obligatori complir els resultats de l’1-O”, ha remarcat. “El suport internacional vindrà donat pel suport electoral que tinguem però la nostra ambició és dur endavant el mandat de l’1-O i si hi ha una majoria independentista al Parlament ha de començar per ratificar-nos en la nostra unitat de declarar vigent l’1-O i el mandat que se’n deriva”, ha conclòs.

No ho ha vist exactament igual, Jové s’ha mostrat partidari de no posar percentatges per assolir la independència. Així mateix, des de l’autoritat que li dona estar encausat pel referèndum ha assegurat que l’1-O va ser un “èxit sense precedents” però cal fer una “anàlisi dels condicionants que no van permetre mantenir la independència del 27-O” o “cristal·litzar el seu mandat”. Segons l’actual diputat d’ERC superar el 50% és necessari “però no és suficient”. En aquest sentit ha apostat per una “majoria incontestable” que no ha volgut quantificar.

Empordanès de la CUP ha assenyalat que “independentment dels resultats la CUP està compromès amb el 27-O”. Ara bé, també ha subratllat que un “aprenentatge és que cal generar condicions per mantenir un pols amb l’Estat”. Així ha constatat que si hi ha un percentatge és el “80%” a favor “d’autodeterminar-nos”. Així ha reclamat una “unitat” després de les eleccions. Per això, reclama embolicar la comunitat internacional per fer efectiu una eina “radicalment democràtica” com un referèndum.

Per part de Canet, ha assenyalat que “no ens en sortirem”. “A través dels partits no aconseguirem la independència, sinó a través dels ciutadans i la seva unió”, ha afegit. “Nosaltres, els de Primàries, no som fills de l’1-O, som els que el van portar i el vam fabricar, i aquest resultat ha de tirar endavant la independència”.

Colomé ha defensat que no és positiu “agafar-se a un percentatge, perquè podem tenir un 60% dels vots , però no tenim unitat ni les estructures d’Estat”. Però ha apostat que “amb el 50% podem interpel·lar a l’Estat”.

Comentaris

  Si l'1-O t'ho vas passar bé és tot el que et quedarà d'aquest dia 05/02/2021 11:03 am
  El que ha quedat molt clar és que l'ANC i Òmnium funcionaven com societats-titella de la Generalitat de llavors. De fet l'ANC es va fundar, sospitosament, el 2012 i sempre que ha estat al servei de la Generalitat ha funcionat bé ja que rebia tot el suport institucional necessari. L'ANC muntava tots els saraus dels 11-S, cadenes humanes, etc; és a dir logística i agiprop comptant sempre amb la col·laboració d'ajuntaments, diputacions i la mateixa Generalitat. Ara que sembla abandonada pel poder a la seva sort ja no serveix per a res.
  vendetta 05/02/2021 8:23 am
  vergonya sr faltaba el fnc posiblement el mes independentista de tots
  David. 05/02/2021 7:29 am
  L'ANC és una entitat inofensiva i per tant inútil. Han fet més mal que bé perquè han generat il.lusions per trencar-les. Jo en algun moment havia pensat que anaven seriosament però tot es postureig. Un bluf.
  Josep 04/02/2021 11:41 pm
  No hi eren tots, l´ANC va censurar la presencia d´un altre partit independentista que també ha recollit avals, el Front Nacional de Catalunya.
   Enric 05/02/2021 1:02 am
   Es veritat. És una vergonya. Ni en costa es creu el 1-O. No tindrem independència fins al 2050 si continuem amb aquests pallussos al front

Nou comentari