El Consell per la República reclama “reflexió” a ERC per la seva absència a l’assemblea

Puigdemont demana una victòria en vots i escons de l'independentisme el 14-F per fer "efectiva" la república

El Consell per la República (CxR) ha demanat “reflexió” a ERC, després que els republicans hagin rebutjat assistir a l’acte de fundació de l’Assemblea de Representants de l’organisme, aquest dissabte. En una roda de premsa en paral·lel des de Brussel·les i Barcelona, el vicepresident de l’organisme, Toni Comín, ha apuntat que al CxR li és “difícil d’entendre” que ERC mantingués el veto a l’acte, perquè ha tingut lloc abans que s’esgotés la legislatura. Els republicans critiquen l’ús “partidista” del CxR en apropar-se l’assemblea al 14-F. El Consell ha ratificat Carles Puigdemont com a president de l’ens. El líder de JxCat ha demanat una victòria en vots i escons de l’independentisme a les eleccions per fer “efectiva” la república.

Comín ha argumentat que el Consell va aprovar una resolució interna perquè l’assemblea es fundés abans que s’iniciï el procés electoral -dimarts que ve. És per això que l’eurodiputat defensa que el CxR ja ha complert “els requisits” que demanava ERC per evitar qualsevol “interferència” amb la campanya electoral. “Haguéssim preferit que hi haguessin estat”, ha admès Comín -exdiputat precisament d’Esquerra-, que ha remarcat que el Consell no fa cap “ús partidista”. Comín espera que els republicans tornin a la dinàmica de l’ens després del 14-F. Precisament el candidat d’ERC a les eleccions i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha insistit avui que l’assemblea del Consell per la República s’hauria d’haver celebrat després del 14-F.

L’Assemblea de Representants del CxR, fundada avui, ha ratificat Puigdemont com a president de l’ens per unanimitat. En prendre la paraula, el líder i eurodiputat de JxCat ha apuntat que el CxR ha de ser “l’autoritat nacional” que articuli una “aliança” de tots els actors independentistes que ha de ser “indefugible i inajornable”.

Puigdemont ha alertat que, en absència d’unitat, “guanya la repressió”, i ha apostat perquè les institucions activin la Declaració d’Independència durant la “nova etapa”. El president del CxR ha presentat així el document ‘Preparem-nos’, un document que el CxR pretén situar com a estratègia de base per al moviment independentista. Comín ha dit -abans de la roda de premsa- que en aquesta propera etapa cal aplicar les “fórmules” de l’1-O, el 3-O i el 27-O de 2017 a “gran escala” per obtenir la “victòria definitiva”. Albert Batet i Elsa Artadi (JxCat) han demanat “unitat” a l’independentisme, i han defensat que el CxR lideri les accions per “fer possible el canvi de cicle i deixar enrere els anys marcats per la repressió”.

El diputat de la CUP-CC Carles Riera ha assistit a l’acte com a observador, i ha criticat que el Govern hagi contribuït a la “repressió” de l’Estat, ja que la Generalitat consta com a acusació particular en diversos casos: “És un fet intolerable i insostenible”. El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa (JxCat) ha criticat que avui no tothom hagi assistit a l’acte, en al·lusions indirectes a ERC. Tot i això, Costa s’ha mostrat “convençut” que els republicans s’hi afegiran quan el CxR assumeixi “tota la força i potencial”.

Els membres del CxR han aprovat els dirigents de la Mesa de l’Assemblea de Representants: la presidència és per a Assumpció Laïlla (Demòcrates), la primera vicepresidència per a Toni Morral (JxCat) i la segona per a Eduardo Reyes (ERC-Demòcrates). Glòria Freixa i Josep Riera (JxCat) en son la secretària primera i el segon, respectivament. Els membres de la Mesa s’han desplaçat a Brussel·les per assistir a l’acte.

Nou comentari