El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Congrés convalida la prorroga dels ERTO i la prestació d’autònoms
  • CA

El Congrés ha convalidat aquest dijous el decret que prorroga els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i la prestació d’autònoms fins al 30 de setembre. La cinquena pròrroga dels ERTO, acordada ‘in extremis’ pel govern espanyol amb els agents socials, introdueix com a principal diferència que les exoneracions seran més altes per als treballadors que es reincorporin. Pel que fa a les mesures per als treballadors per compte propi, també s’introdueix un esquema decreixent d’exoneracions. El decret s’ha aprovat amb el vot favorable de pràcticament tots els grups, inclòs el PP. La norma ha obtingut 294 vots a favor, un en contra i l’abstenció dels 52 diputats de Vox.

La vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha reivindicat l’instrument que està permetent una “recuperació més ràpida” i demostra que “les crisis es poden saldar d’una manera diferent, amb drets i justícia”. En la intervenció en defensa del decret al ple de la cambra baixa, Díaz ha remarcat que és fruit del “consens” i “diàleg” amb sindicats i patronal.

La ministra ha afirmat que més enllà de ser una norma dissenyada per fer front a l’emergència sanitària també “assenyala els principis sobre els quals s’ha començat a construir el model laboral post pandèmia i assenta un nou marc de relacions laborals més sa i eficaç”.

El PP ha donat suport a les mesures, ja que les considera “necessàries”. Tanmateix, el diputat del PP Tomás Cabezón ha criticat que el decret arriba “tard i malament” i ha censurat la gestió del govern espanyol. “Sort que els agents socials han aconseguit polir el seu projecte”, ha dit. La diputada de Cs Maria Martínez també ha retret que s’hagi aprovat la mesura “en temps de descompte”.

En el debat al Congrés, el diputat del PDeCAT Genís Boadella ha mostrat suport a la norma, però ha demanat que els ERTO tinguin “molt més horitzó” perquè la mesura deixi de ser un “pedaç”, ja que “és necessari que mantinguin la vigència”. El diputat del PNB Íñigo Barandiaran també ha defensat la necessitat de la mesura “fins que sigui necessari”, ja que els ERTO “han vingut per quedar-se”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa