El carrer els vol al carrer

Milers de persones surten de nou als carrers de Barcelona per demanar l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats

 

Enfortit per la decisió de la justícia alemanya de negar l’existència de delicte de rebel·lió que justifiqui l’extradició de Carles Puigdemont per aquesta raó, el moviment independentista ha sortit aquest dissabte al carrer en massa per reclamar l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats. La marxa, que ha començat a les set de la tarda, ha estat encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, al costat de bona part dels partits independentistes i els familiars de presos i exiliats, entre els quals la dona de Carles Puigdemont, Marcela Topor. Segons els organitzadors, la manifestació ha tingut una participació de 200.000 persones. La Guàrdia Urbana rebaixa al xifra fins a les 110.000.

 

La manifestació ha tingut un recorregut curt des de la plaça d’Espanya fins al presó Model al carrer d’Entença, on els líders de les entitats sobiranistes han fet parlaments que han servit per denunciar la repressió de l’Estat espanyol després de l’1 d’octubre. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha exigit la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats i ha volgut reivindicar el referèndum: “El vam fer i el vam guanyar”. Paluzie ha aprofitat la seva intervenció per enviar un missatge al ministre espanyol d’Exteriors, Josep Borrell, a qui ha dit que “ell té poder”, però els independentistes tenen “conviccions”, de manera que amb aquestes “guanyarem”.

També ha enviat missatges al govern espanyol el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri. Mauri s’ha dirigit directament al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè “aturi la màquina de la repressió” i li ha reclamat que “insti la Fiscalia espanyola a retirar immediatament tots els càrrecs inventats contra els presos i exiliats”. Així mateix, li ha exigit “que tregui la política de les presons i dels jutjats”.

 

Imatge de la capçalera

Imatge de la capçalera | JORDI BORRÀS

 

Els familiars han estat també protagonistes de la manifestació. En finalitzar, la portaveu dels familiars, Meritxell Lluís, parella de Josep Rull, ha donat les gràcies pel suport que reben de la ciutadania i ha reclamat “unitat” i fermesa “com a poble” en la defensa “dels drets humans”.

En finalitzar la manifestació, el president Quim Torra ha valorat positivament la presència de milers de persones: “La gent hi és i hi serà, hem sortit avui i les vegades que faci falta per acabar amb aquesta ignomínia i indecència”. Torra ha afegit que “hem de fer tot i més per ells” i ha confessat sentir-se “emocionat de compartir aquesta estona amb tants catalans que estan treballant per la justícia”. “No deixarem ni un minut de fer-ho”, ha conclòs.

Nou comentari