El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El 155 vigila els mòbils i els mails dels treballadors públics
  • CA

L’Assemblea de treballadores i treballadors públics per a la defensa de les Institucions Catalanes, la plataforma Servidors.Cat o el sindicat Intersindical ja han començat a llistar en un esborrany les afectacions de l’aplicació de l’article 155 a la Generalitat de Catalunya. Els primers esborranys del “Balanç de danys” que estan redactant, i al que ha tingut accès El Món, detallen les accions concretes que ofeguen l’administració catalana o que mostren el control exhaustiu que Madrid fa sobre la Generalitat.

 

Precisament, una de les primeres denúncies recollides en els esborranys del document és la “intervenció de les comunicacions internes” dels treballadors públics , és a dir, els mòbils i mails corporatius dels dirigents administratius de cad departament. “Creiem que ho han fet a través de la intervenció del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies, organisme amb el qual estan obsessionats”, apunten fonts dels redactors del ‘memorial de greuges del 155’. 

 

Però el control de les comunicacions no es limita als mòbils i mails corporatius dels responsables ‘autonòmics’ de l’administració, sino que Madrid també fiscalitza els seus comptes de Twitter personals. Sobretot que els directors generals, secretaris tècnics o alts funcionaris no retuiteigin missatges dels consellers empresonats o a l’exili o s’expressin opinions contràries a l’aplicació de la intervenció.

Però la vigilància de les comunicacions no acaba aquí. Madrid porta a terme el “control previ i preventiu de qualsevol comunicació que es difongui a través de les webs corporatives i les xarxes socials de cada organisme o departament de l’administració catalana”. De fet, els treballadors públics alerten que fins i tot, les notes de premsa que s’envien als mitjans han de passar pel vist i plau de l’Estat.

 

Un dels altres afectats és de Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Les seves funcions de publicació de disposicions han quedat assumides pel Butlletí Oficial de l’Estat. Tots els anuncis que ara s’hi publiquen han de passar pel sedàs de Madrid i ha d’estar prèviament autoritzat pel ministeri que controla el departament.

 

Com exemple gràfic de la preeminència del BOE sobre el DOGC, els relators del “Balanç de danys” subratllen que l’ordre de tancament pressupostari de 2017 s’ha publicat directament al butlletí estatal, concretament el 16 de novembre quan normalment, una eina indispensable de l’administració, es publica al DOGC. “Una decisió que té conseqüències respecte els pagaments i més tenint present que es treballarà amb un pressupost prorrogat”, remarquen les mateixes fonts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa