El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El 155, amb l’ajuda de la Guàrdia Civil, s’emporta l’art de Sixena
  • CA
Mossos d'Esquadra desplegats a l'exterior del Museu de Lleida
Mossos d’Esquadra desplegats a l’exterior del Museu de Lleida | Jordi Borràs

 

A les quatre de la matinada d’aquest dilluns, la Guàrdia Civil ha arribat al Museu de Lleida per manllevar les 44 peces d’art sacre del monestir de Sixena que custodia. Han arribat de tal manera que s’ha disparat fins i tot, i curiosament, l’alarma antirobatoris. Només han trigat vuit hores en embalar i carregar el camió d’unes peces arribades als anys 70. L’origen de les obres provè de quan la comunitat de monges del monestir el va abandonar per traslladar-se a Barcelona i la propietat de la qual va passar legalment a mans de la Generalitat durant la dècada següent mitjançant el pagament de 50 milions de pessetes (300.000€). Una història massa llarga que ha acabat malament i gràcies a la intervenció de la Generalitat per obra i gràcia del 155.

 

Un enorme desplegament policial de l’institut armat i dels Mossos d’Esquadra, amb helicòpter inclós,  ha protegit l’operació de més d’un centenar de concentrats, amb indignació controlada, que a mida que ha avançat el matí ha anat creixent, han proferit crits i han llençat una pedra contra el camió, fins que el botí ha marxat direcció a Aragó. 

 

 

El protocol ha estat, segons el experts, “inèdit” i “poc rigorós” perquè no es tracta d’un prèstec ni d’un dipòsit sinó d’un manlleu que incompleix la Llei catalana de Patrimoni i, fins i tot, les convencions museístiques internacionals. Per molts, “només buscaven humiliar”. De fet, gairebé la majoria de directors de la Xarxa de Museus de Catalunya, concentrats a les portes del Museu, han batejat la situació com “un enterrament”. “És un desencís, lamentable” comentaven mentre es comunicaven amb la comissió que dins el Museu empaquetava les obres. 

Una de les conservadores mira per sota el camió la càrrega de les obres de Sixenna, emntre vigila un guàrdia civil
Una de les conservadores mira per sota el camió la càrrega de les obres de Sixenna, emntre vigila un guàrdia civil | Jordi Borràs

 

 

Les obres s’han embalat sota la prescripció dels tècnics del Govern d’Aragó que s’ha arrogat els poders de la comunitat de monges que en el seu dia va vendre les obres. “Una altra anomalía, el Govern d’Aragó intervè per tornar a mans privades, i quan la rebin, la poden tornar a vendre”, apuntava un altre museòleg concentrat al Museu de Lleida. 

 

Tècnics d'Aragó carreguen les obres amb la vigilància de la Guàrdia Civil
Tècnics d’Aragó carreguen les obres amb la vigilància de la Guàrdia Civil | El Món

 

Els membres de la delegació catalana que han acompanyat la Guàrdia Civil i els tècnics aragonesos en l’operació no han amagat la seva tristor pel trasllat. “Hi ha peces d’alabastre cremat que es poden trencar, ja són de guix, pràcticament”, constatava un altre dels conservadors. Les darreres peces que han embalat han estat les 7 que restaven exposades. En el cas dels béns de Sixena ningú del museu de Lleida farà de “correu” per assegurar l’arribada a lloc, donat que segons el Jutje “no hi ha de fer res”. “Només les venen a buscar”, conclou un representant de la conselleria de Cultura de la Generalitat.

 

Entre els representants de la Generalitat hi havia la secretària general de Cultura, el director general de Patrimoni, Juseph Boya; la cap de museus, Magda Gasó; la de l’assessoria jurídica, Pilar Bellvehí, i també el director i el conservador del Museu, Josep Giralt i Albert Velasco. De tant en tant, algun d’ells sortien a saludar als concentrats. Quan ha acabat el buidatge, els tècnics han estat aplaudits pels concentrats un cop ha marxat la caravana de Sixena

 

Però no tot han estat aplaudiments. Ni de bon tros.  L’alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, ha centrat les crítiques dels concentrats que l’han escridassat i ha hagut de marxar corrents protegit per agents de la Policia Local de la capital del Segrià. També han tingut escridassades tots dos cossos policials, crits contra l’article 155, el cant de “L’estaca” o eslògans com “a este ladrón le ampara la Constitución”, “ni oblit ni perdó” , “Emporteu-vos el Ros” o “Mossos, ens estan robant”. De fet, els Mossos han acabat carregant contra alguns dels concentrats a la rambla d’Aragó de la ciutat i posteriorment s’ha vist . 

 

Els Mossos carregen contra els concentrats davant el Museu de Lleida
Els Mossos carregen contra els concentrats davant el Museu de Lleida | Jordi Borràs

 

 

A les portes del Museu també s’hi han aplegat diversos representants polítics com el cap de files de JxCat a Lleida, Josep Torné, i altres membres de la candidatura com Laura Borràs o Quim Torra.  La delegació d’ERC, per la seva banda l’ha encapçalada el portaveu dels republicans a Madrid, Joan Tardà, i els candidats Marta Vilalta i Bernat Solè, a més del líder Demòcrates i membre de la mateixa candidatura, Antoni Castellà. Així com la cap de cartell de la CUP a la demaració, Mireia Boya.

 

Les lleixes buides on hi havia l'art de Sixenna
Les lleixes buides on hi havia l’art de Sixena | El Món

 

 

Des de Brussel·les ha arribat la reacció del conseller de Cultura, Lluís Puig: 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa