Economistes, advocats i enginyers de camins reclamen administracions “allunyades de populismes”

Les associacions alerten de la "rigidesa excessiva" i demanen impulsar la col·laboració público – privada

Els col·legis d’Economistes, l’Advocacia i l’Enginyeria de Camins han reclamat administracions “àgils, capaces de prendre decisions i allunyades dels populismes” per garantir la recuperació econòmica. Les associacions professionals han presentat el Grup de Treball d’Avaluació de Polítiques Públiques (GTAPP) i un document amb dotze propostes de millora per aconseguir unes administracions més “sensibles, eficients i competitives”. Les entitats han alertat de la “baixa qualitat” i la “rigidesa excessiva” de les administracions públiques catalanes i han demanat fomentar la col·laboració público-privada, simplificar els processos administratius i impulsar “bons lideratges”. El Col·legi d’Economistes, el Col·legi de l’Advocacia i el Col·legi de l’Enginyeria de Camins han subratllat la necessitat de reformar les administracions públiques per tal que aquestes esdevinguin un “motor de la competitivitat” de Catalunya.

Les institucions han alertat de la “baixa qualitat” de les administracions públiques, tot i l’existència “d’illes d’excel·lència”, així com la “gran rigidesa” de l’organització territorial de Catalunya. “La distribució de competències i finançament entre els diferents nivells administratius i els models de cooperació entre ells és poc eficient”, ha criticat el coordinador del GTAPP, Andreu Ulied.

Les associacions professionals també han advertit de la “separació creixent” entre els discursos polítics i els problemes socials concrets i han destacat “l’asimetria” existent entre la capacitat de gestió pública i privada, generadora de “desconfiança”. Les entitats han afirmat que la “manca” de capacitat de resposta política i administrativa deriva també en una creixent “judicialització” de les decisions públiques i han advertit que l’interès públic “no sempre coincideix” amb la voluntat de les administracions. Davant aquesta situació, els col·legis professionals han proposat fomentar la cooperació com un element “cabdal” per al benestar de les societats. De fet, segons el degà del Col·legi d’Economistes, Oriol Amat, els països amb més benestar tenen tres vegades més col·laboració público-privada i disposen d’un sector públic “molt potent” i un àmbit privat “ben regulat”.

Les institucions també han reclamat una “simplificació dels processos administratius”, així com més transparència en la gestió per afavorir la participació ciutadana “ben informada”. Entre les dotze propostes, les entitats també han destacat la importància de repensar les condicions d’accés a la funció pública per promoure la captació de talent per part de les administracions i la necessitat de disposar de “bons lideratges”.

En aquest sentit, han assegurat que la prioritat dels governs ha de ser millorar la gestió del coneixement a les administracions públiques i la formació d’empleats públics, així com posar en valor instruments organitzatius que ajudin a separar més clarament el rol polític del rol del funcionari.

El degà de la Junta Provisional del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Josep Maria Balcells, ha assegurat que les propostes de les entitats han de ser vistes com una “oportunitat” per a la cooperació efectiva entre les administracions. “Al marge del seu àmbit territorial, les administracions públiques han d’afavorir el treball a través d’estructures més flexibles per tal d’oferir serveis bàsics a la ciutadania de manera més eficient i coordinada”, ha assegurat. L’objectiu d’aquestes propostes és garantir unes administracions “més sensibles, eficients i competitives”, capaces d’impulsar la recuperació econòmica i aprofitar el finançament provinent dels fons europeus.

El degà del Col·legi de l’Enginyeria de Camins, Oriol Altisench, ha recordat que la intenció d’aquesta inversió és transformar el teixit productiu. Per això, ha reclamat administracions i institucions “que treballin conjuntament, àgils, capaces de prendre decisions i allunyades de populismes”. Altisench també ha destacat la necessitat de disposar d’un Govern a Catalunya “el més aviat possible”, capaç d’impulsar les polítiques de recuperació i transformació necessàries per a l’economia.

Comentaris

    Ricard 11/05/2021 5:11 pm
    No calia tanta reunió. El que han dit val per l'Admiistració Pública, especialment la dels castellans. Quina comèdia!

Nou comentari