Dotze diputats francesos volen crear un “clima d’opinió” per resoldre el conflicte català

Torrent es reuneix amb electes de l'Assemblea Francesa i els demana que "intercedeixin" en el cas

El president del Parlament, Roger Torrent, ha explicat aquest dilluns que ha rebut la predisposició d’una dotzena de diputats de l’Assemblea Nacional Francesa per generar el “clima d’opinió necessari” per a la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat. Després d’una reunió telemàtica amb diputats de la cambra francesa, Torrent ha indicat que els electes han mostrat “preocupació” pel conflicte polític entre Catalunya i l’Estat i s’han interessat per les eleccions del 14-F. Els diputats, que s’han reunit amb Torrent a títol individual, han volgut conèixer la situació política del país i Torrent els ha explicat com poden “intercedir” per aconseguir una solució política. Durant la reunió, Torrent ha reivindicat les “vies democràtiques” que s’han impulsat al Regne Unit i al Canadà amb els referèndums d’Escòcia i el Quebec.

En una intervenció a la premsa, Torrent ha explicat que alguns dels 12 diputats amb qui s’ha reunit formen part de la majoria que dona suport al govern del president de la República Francesa, Emmanuel Macron. Torrent ha reivindicat que més enllà de la situació de crisi per la covid-19 que pateix Europa, hi ha una situació de “repressió” a Catalunya amb més de 3.000 “represaliats” pendents de diferents procediments judicials. “Es demostra que la dinàmica autoritària de l’Estat continua”, ha subratllat. El president del Parlament ha constatat que hi ha una majoria en la classe política europea que veu “necessari” trobar una solució democràtica al conflicte polític amb “negociació i diàleg”. Entre els diputats que han participat de la reunió telemàtica hi ha hagut el socialista Regis Juanico, tres diputats del grup parlamentari ‘Llibertat territoris’, tres del grup ‘La República en Marxa’, dos de l’Esquerra democràtica i republicana, un del moviment democràtic, un de la ‘França insubmisa’ i un no adscrit.

En declaracions a l’ACN, el diputat de l’Assemblea Nacional francesa Sébastien Nadot ha subratllat que la reunió amb representants catalans “no és per parlar d’independència”, sinó de la situació dels presos, la qual assegura no entendre. “Hi ha una presidenta del Parlament que està empresonada per a molts anys, i això planteja moltes preguntes a un diputat”, diu. Nadot va ser escollit diputat el 2017 pel partit La République En Marche del president Emmanuel Macron, però va trencar amb la formació després de votar en contra del pressupost del govern. Representa l’Alta Garona, de la qual forma part Tolosa. Nadot també s’ha referit al conflicte sobre la immunitat de l’expresident Carles Puigdemont com a eurodiputat, la qual podria suposar la seva suspensió com a parlamentari a Estrasburg. “Són persones escollides pel poble per ser representats al parlament de la UE, també són els meus representants, no només ho són de Catalunya sinó de tota la UE”, explica.

Nou comentari