Dos grups catalans porten el missatge polític a la inauguració del Folklife Festival

L’absència de discursos institucionals no ha evitat les lletres que demanen que “el món escolti” el poble, de voler “la terra lliure” i l’existència “d’exiliats" sonin a l’acte de l’Smithsonian parlant “exili” i autodeterminació
Una de les actuacions catalanes al Folklife Festival
Una de les actuacions catalanes al Folklife Festival | ACN

L’organització de l’Smithsonian Folklife Festival ha decidit anul·lar els discursos institucionals de polítics com el president de la Generalitat, Quim Torra, i l’ambaixador espanyol als EUA, Pedro Morenés, a la inauguració per evitar polèmiques com la de la recepció de dimecres al vespre. Però això no ha evitat que el missatge polític de la delegació catalana hagi arribat a la cerimònia d’aquest dijous. I és que les dues actuacions catalanes que han participat de la inauguració han acabat portant a l’acte les reivindicacions sobre el dret a l’autodeterminació i la situació dels independentistes que són a l’estranger. La Cobla Catalana dels Sons Essencials ha interpretat una sardana que demanava “cridar ben fort que nosaltres decidim” i clamava per “una terra lliure” i un “món que ens escolti”. I el grup de Yacine ha cantat una peça sobre “l’exili”. Mentre, a primera fila, però separats per onze cadires i dos passadissos, Morenés i Torra s’ho miraven i escoltaven sense haver-se saludat i estat de costat en tota la cerimònia.

La sardana que han interpretat ha estat la primera a fer referència, per sorpresa, al dret a l’autodeterminació. Després d’iniciar la peça amb ‘El contrapàs de Blanes’, s’ha cantat ‘Nosaltres decidim’, escrita per un dels membres de la cobla i escollida per ells mateixos per a actuar a la cerimònia. “Cridem ben fort nosaltres decidim. Volem la terra lliure i el món ens ha d’escoltar. El nostre crit, nosaltres decidim, diguem-ho clar. Hi ha tot un poble que ningú pot aturar”, s’ha escoltat per veu de la cantant. Després d’una altra actuació dels armenis, han pujat a l’escenari el grup Yacine, de Catalunya, que abans de cantar, han explicat en anglès que la seva cançó “parla de l’exili” perquè a Catalunya “hi ha exiliats i presos polítics”. Mentre l’actuació començava i donava per finalitzada la cerimònia, les delegacions de Catalunya i Armènia anaven amb responsables de l’Smithsonian Folklife Festival a fer un petit tour conjunt pel ‘Mall’ de Washington, on hi ha instal·lades les carpes del festival. Morenés i la gent de l’ambaixada, però, han preferit marxar directament sense participar de la visita. 

Durant la passejada, quan les delegacions catalana i armènia s’han dividit per parlar amb participants dels seus propis espais, Torra s’ha trobat amb quatre catalans que han desplegat una pancarta que demanava, en anglès, l’alliberament dels presos polítics catalans. Un d’ell ha explicat al president que ho feien per “justícia” i per intentar que “el món conegués el que passa a Catalunya”. Torra els ha agraït el gest i els ha demanat que continuïn “fent de portaveus” de la causa. “Sou els nostres ambaixadors”, els ha comentat. L’acte no ha comptat amb discursos d’Armènia ni Catalunya, però sí amb la presència del cap del govern armeni i amb les delegacions de Catalunya i l’ambaixada espanyola. A l’escenari, a més dels dos grups catalans, hi ha hagut dues actuacions armènies, i intervencions de diversos responsables de l’Smithsonian Folklife Festival. Tots ells han remarcat que l’esdeveniment és una cita “cultural” i una “oportunitat per conèixer altres cultures i aprendre d’elles”. Valors com “compartir”, “empastissar amb l’altre” o “fer amistats i nous amics” han estat presents als discursos sobre el festival. Comentaris
El mundo ya te conoce.
Sólo eres un títere racista y el proceso podrido sólo genera asco en las democrácias mundiales.
Bona poe la cultura
Si, però, com sempre, España-Morenés han fet callar Catalunya i... Armènia. Però no ha pogut fer callar el poble català
Espero que Torra nos deleite con alguna cancioncilla cuando vuelva de su exitosa gira.
Como hacía Puigdemont en los días de vino, rosas y paella.
Xz234560
Fins Estats Units arriba la persecucio espanyistanyi ,qui l.ha cridat al Morenes?NINGU
Fart
Fins quan hem d'aguantar aquesta gent maleducada que argumenta amb les visceres? Ja en hi ha prou.
...SIEGFRIED...
...CAROLINGIOS DEL VENDRELL...APESTAIS A MORACO...
@al mundo ja té conoce
Per això esteu tan nerviosos ja ja temblat malditos, españoles temblat el món ja us coneix i de democràcia RES DE RES .JA JA JA. !!!!!!! BAI BAI Espanya. !!!!!!!!!
Ja ja @el mundo ja té conoce, no sabes escribir otra cosa?. LORITO LORITO
Guaita
Els espanyoleros es posen a parir quan els catalans sortim a tot el món a explicar la nostra realitat. Sempre ens han volgut segrestats, si pot ser empresonats i muts, perquè nomes es conegui la seva versió falsa i genocida.
Paso
Españoleros , tomar TILA
francesc de sants
pel mon ja coneixen el que es espanya un pais aon no hiha democracia i le llibertats son mol minses. i orgullós del notre presidnt quim torres.

envia el comentari