El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Dolores Delgado pren possessió del càrrec de fiscal general de l’Estat
  • CA

La nova fiscal general de l’estat, Dolores Delgado, ha pres possessió del càrrec aquest dimecres al migdia en un acte solemne davant del ple del Tribunal Suprem. És l’últim acte que quedava per confirmar el seu nomenament. L’acte ha durat menys de cinc minuts i no ha comptat amb cap discurs. Presidit pel president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, el secretari de govern del Suprem ha llegit el decret de nomenament i després el padrí de la nova fiscal, l’exfiscal general i magistrat del Tribunal Constitucional, Cándido Conde-Pumpido, li ha imposat les insígnies pròpies del càrrec.

Abans de l’acte, la nova fiscal general ha promès el càrrec davant del rei Felip VI al Palau de la Zarzuela. Després de l’acte al Suprem, Delgado ha anat cap a la seu de la Fiscalia General de l’Estat per fer un petit acte de benvinguda.

Polèmic nomenament

Dolores Delgado ha arribat al càrrec enmig de polèmica pel seu passat com a ministra socialista de Justícia. Després de rebre l’aval del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i a la comissió de Justícia del Congrés, el Consell de Ministres ha elevat aquest dimarts la proposta de nomenar-la fiscal general de l’Estat al rei Felip VI, que és qui la nomena formalment.

El PP ja ha anunciat que recorrerà el nomenament davant del Tribunal Suprem en considerar que Delgado no és idònia per aquest càrrec justament pel seu recent passat com a ministra. El president dels populars, Pablo Casado, ha justificat la decisió perquè “atempta contra la imparcialitat del ministeri públic i la separació de poders”. En una piulada d’aquest dimarts, Casado assegura que el nomenament aprovat pel govern espanyol és “per beneficiar el separatisme i a l’esquerra” i per “blanquejar amistats que van confessar-li delictes que no va denunciar”.

Fa uns dies el CGPJ va avalar Delgado amb dotze vots a favor i set en contra, una oposició poc habitual. El ple del CGPJ va concloure que Delgado compleix els requisits legals exigits pel càrrec però evitava referir-se a la “idoneïtat” de la candidata. Així doncs, la majoria del ple va aprovar la proposta del president del CGPJ, Carlos Lesmes, que ometia aquesta fórmula utilitzada pels nomenaments dels anteriors fiscals generals de l’Estat per buscar consens.

El vot discrepant, de set pàgines, considera que la candidata proposada pel govern espanyol “no és idònia” per desenvolupar el càrrec i que les circumstàncies que concorren en ella -és exministra de Justícia amb el PSOE i diputada socialista fins fa poc- “creen una aparença de vinculació amb el poder executiu que no contribueix a la percepció de la independència” de la fiscalia. També apunten “la dificultat que a la pràctica pugui plantejar el fet que s’hagi d’abstenir d’intervenir en aquells procediments judicials dels quals va tenir coneixement en la seva etapa anterior com a ministra”. El text aprovat pel CGPJ constata que “a la vista de la documentació rebuda, s’ha de concloure que es compleixen en la candidata referida els requisits exigits per la legislació invocada”, ja que, entre d’altres, Delgado ha acreditat més de 28 anys d’experiència com a fiscal.

Una oposició de set vocals és poc habitual en aquest tipus de nomenaments. La proposta de nomenament de l’anterior fiscal general de l’Estat, María José Segarra, també a proposta de Pedro Sánchez, es va aprovar per unanimitat. El seu predecessor proposat pel PP, Julián Sánchez Melgar, va ser declarat idoni per al càrrec amb només un vot en contra. L’anterior fiscal general de l’Estat proposada per l’executiu de Mariano Rajoy, Consuelo Madrigal, també va aconseguir la unanimitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa