Augmenten en un 80% les queixes per discriminació lingüística

La Plataforma per la Llengua ha publicat l’informe de queixes sobre l’any 2020, un estudi que conclou en en només un any han augmentat en un 80% les queixes sobre discriminació lingüística a Catalunya. Si el 2020 es van registrar 1.303 queixes, el 2019 se’n van registrar 725. El cas és, segons informa l’entitat, que l’augment de queixes es manté constant a mida que avancen els anys: el 2016 les queixes rebudes van ser 395, el 2017, 431, i el 2018, 570. A novembre de 2021, les queixes de l’any ja superen les 1.500 i, per tant, ja s’ha deixat enrere el rècord de 2020, segons assegura l’ONG del català.

L’entitat admet, però, que aquest increment en l’activitat del servei d’atenció als ciutadans té una relació directa a l’augment del nombre de socis que viu la Plataforma per la Llengua. Entre el 2010 i el 2021, l’entitat ha passat de tenir 2.000 socis, a tenir-ne 24.000. Considera per tant, que l’augment de socis i de queixes pot tenir a veure amb un increment en la coneixença i projecció pública de la Plataforma per la Llengua i una “extensió de la consciència lingüística entre la població”.

Per altra banda, la Plataforma per la Llengua explica que aquest informe recull que dues terceres parts de les queixes rebudes el 2020 denunciaven fets que “constituïen vulneracions de l’ordre jurídic vigent“. Segons l’entitat, “fins a 865 de les 1.303 queixes de 2020 feien referència a vulneracions de normes“. L’ONG del català apunta que “aquestes dades es poden atribuir a les inèrcies” que genera el marc legal espanyol, ja que excepte alguns matisos “d’espais de tolerància”, és en essència “supremacista” i afavoreix un grup lingüístic determinat, que és el castellanoparlant, mentre “relega” els altres.

Ara bé, la Plataforma també assenyala el sector públic -especialment el de les institucions autonòmiques-, i assegura que aquest actor té “poca determinació” per “garantir el compliment de les normes de normalització lingüística”. No obstant, apunta que és l’esfera privada la què genera més “descontentament“, ja que dues de cada tres queixes haurien fet referència a l’intercanvi comercial.

Comentaris

  Tasas Desembre 09, 2021 | 14:20
  Cataluña tiene 20 tasas proprias, TRES de las cuales son inconstitucionales. Como pá quejarse de temas tontos.
   Taxes Desembre 09, 2021 | 16:53
   Consideres la llengua un tema tonto perquè ets un monolingüe supremacista de merda. Cada vegada que es discrimini el català, cop de puny a la boca
    Muy xenófobo Desembre 10, 2021 | 05:26
    Si.. un comentario del todo xenófobo y Supremacista. Comentarios así y seguimientos estilo La SS Nazi buscando a los judios. De hecho el movimiento Independentista es uno de los más xenófobos que hay hoy en Europa. Al igual que Trump decía que “No es americano aquel por el solo hecho de nacer en America”, principalmente enfocado a los mexicanos que tenían hijos en EEUU, o como los Nazis en Alemania que decían que los judios que habían nacido en Alemania, no eran alemanes, vosotros a los que hablamos principalmente Castellano en Catalunya, nos llamáis Ñ y literalmente nos queréis fuera de aquí. Por eso es uno de los movimientos más xenófobos de Europa. La suerte, el siglo XXI. Podemos ir enseñando a Europa la xenofobia de este movimiento y esto hará que nunca ( como está pasando ) pase más de un movimiento radical xenófobo. Siempre decís que Europa no lo ve así por lo de las euroordenes, pero esto es igual que los etarras que han pasado 30 años “exiliados” en Bélgica ( asesina de Ramon Romeo, por ejemplo que utiliza los mismos abogados de Puigdemont). Siempre se paralizan o se dilatan ( como hace Puigdemont) por temas técnicos. Lo dicho… xenófobos.
  X2 Desembre 09, 2021 | 15:16
  Aquí parlem català, el castellà el parlen a Castella. l'espanyol es un invent feixista
  Solo se cumple la ley que viene bien? Desembre 10, 2021 | 05:57
  Según este extracto de la Ley de la Generalitat de la inmersión lingüística, en las escuelas se debe de garantizar la enseñanza en catalán y en castellano ( en su lengua habitual ). Por que, ya que dicen que solo se hace cumplir la ley, protegen a los padres que están luchando por sus derechos ? ARTICLE 14 1. El català, com a llengua pròpia de Catalunya, ho és també de l'ensenyament en tots els nivells educatius. 2. Els infants tenen dret a rebre el primer ensenyament en llur llengua habitual, ja sigui aquesta el català o el castellà. L'Administració ha de garantir aquest dret i posar els mitjans necessaris per fer-lo efectiu. Els pares o els tutors poden exercir-lo en nom de llurs fills instant que s'apliqui. 3. La llengua catalana i la llengua castellana han d'ésser ensenyades obligatòriament a tots els nivells i els graus de l'ensenyament no universitari. 4. Tots els infants de Catalunya, qualsevol que sigui llur llengua habitual en iniciar l'ensenyament, han de poder utilitzar normalment i correctament el català i el castellà al final dels estudis bàsics. 5. L'Administració ha de prendre les mesures convenients perquè: a) els alumnes no siguin separats en centres diferents per raons de llengua; b) la llengua catalana sigui emprada progressivament a mesura que tots els alumnes la vagin dominant.

Nou comentari