Dirigents del PSC van plantejar la coalició amb Unió el 2009

La proposta es va posar sobre la taula per Joan Ferran i Jordi Casas tot i que Pasqual Maragall ja l'havia apuntada el 2007

 

 

 

Un dels efectes sorpresa d'aquesta campanya ha estat la UTE que ha configurat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb l'exsecretari general de la desapareguda Unió Democràtica de Catalunya, Ramon Espadaler. Però la confluència socialista i democristiana no ve d'ara. De fet, va ser una idea que dirigents del PSC i d'UDC van plantejar l'any 2009.  Fins i tot, L'ANY 2007, Pasqual Maragall hauria proposat a l'executiva socialista  crear el Partit Demòcrata Europeu, a l'estil americà i en el que hi entrès Unió.

 

 

 

 

Joan Ferran, exdirigent i portaveu adjunt del PSC al Parlament, explica a El Món que el 16 de juny de 2009, van parlar amb el llavors senador i posterior delegat del Govern a Madrid, Jordi Casas, d'una "coalició que es diés SiU, de socialistes i Unió". "Va ser en un sopar de la PIMEC, Casas defensava la política tradicional del peix al cove i la moderació, i creia com jo que l'independentisme no portava enlloc", detalla Ferran en conversa amb El Món. De fet, era la segona vegada que en van parlar. "Havíem coincidit en un altre sopar de les mateixes característiques i n'havíem parlat", apunta Ferran.

 

 

Maragall i el Partit Demòcrata

 

 

De tota manera, Ferran i altres exdirigents del partit expliquen a El Món que fins i tot, l'expresident Pasqual Maragall va proposar una mena de fusió en fred amb Unió i fins i tot amb Convergència en una reunió de l'executiva. L'any 2007 just abans del cop de porta al PSC va insistir en la idea de crear el Partit Demòcrata Europeu. El mes d'agost, en una de les tradicionals trobades del vell "sector catalanista del PSC", Maragall va proposar "reformular el catalanisme" en un gran partit on hi podria caber Convergència i Unió

Copsat per la seva experiència a Roma, on va marxar "d'exili voluntari" després de fer d'alcalde i enmirallat en el sistema polític nordamericà, va plantejar una idea similar al que passava a Itàlia en aquell temps: la confluència entre els Democratici di Sinistra (DS) -socialistes procedents de l'antic Partit Comunista Italià- i els centristes de La Margarida (DL: "Democràcia i Libertà").  Les cròniques de l'època destaquen que Maragall posava com a exemple d'una fusió en un gran partit recordant que Unió ja estava al "grup demòcrata europeu".

 

 

Evolució en tres anys cap, de festeig a parella de fet

 

 

 

 

En tot cas, el "catalanisme moderat" podia tenir un punt en comú entre els dirigents d'ambues formacions si s'entrava en un procés independentista perquè ideològicament podríen assumir "diferències" que en temps ordinaris serien més difícils de conciliar.

 

 

La presentació de la Tercera Via, el 12 de desembre de 2014, ja en va ser un exemple. Gairebé un mes i mig després de la celebració de la consulta sobiranista, el Saló del Tinell de Barcelona va ser l'escenari de la primera confluència oficial entre la vella guàrdia d'Unió i el PSC.

 

 

En aquest aquell acte, presentat per Xavier Sardà i amb xerrada inclosa del professor d'Economia, Gonzalo Bernardos, s'hi podia veure a primera fila el mateix Jordi Casas i l'exconseller de Treball de CiU i investigat pel cas Treball -de finançament irregular d'Unió- Ignasi Farreres. Poc a poc, aquesta entesa va evolucionar. 

 

 

Dos anys després, el 14 de novembre de 2016, es va presentar una nova entitat batejada com Portes Obertes del Catalanisme, una entitat que impulsava el ja exsecretari general dels socialistes, Pere Navarro amb dirigents d'Unió o prohoms d'ICV.  Aquell dia Miquel Iceta es va fer la foto oficial enmig de Ramon Espadaler i Josep Antoni Duran i Lleida. Un any després, comparteixen llista. 

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?