El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El director de Soto del Real: “No hi ha hagut diferències de tracte amb els presos de l’1-O”
  • CA

El centre penitenciari Madrid V-Soto de Real commemora 25 anys des de la seva construcció i el seu director sortint, José Luis Argenta, nega que els presos indepenendentistes hagin tingut un tracte diferent quan hi van estar interns: “No hi ha diferències de tracte, sempre es treballa en un pla d’igualtat, inclòs els presos d’l’1-O”, ha assegurat en una entrevista amb Europa Press. “Cal buscar la naturalitat en tot; es va fer molt bona gestió per poder facilitar que ells poguessin exercir els seus drets com a candidats en dos processos electorals, complim correctament amb el manament judicial”, rememora Argenta. “Som mers complidors de les indicacions judicials, la nostra actuació professional va ser impecable“, afegeix.

Preguntat per la polèmica concessió de l’article 100.2, que la Fiscalia qüestiona per als presos polítics per ser, segons la Fiscalia, un tercer grau encobert, es remet a les “mesures molt garantistes d’impugnació o recurs”, sigui per al fiscal o per al jutge de vigilància: “Cal valorar sempre la professionalitat de l’empleat penitenciari que pren aquest tipus de decisions. Jo, amb 35 anys d’experiència, puc afirmar que el principi de la legalitat ha existit en tota la institució penitenciària, sempre”, sosté Argenta, que recorda que a Catalunya “tenen el seu propi reglament, però dins de la mateixa legislació”. 

“Els companys que ostenten els càrrecs a Catalunya són coneguts per tots, són companys nostres també. Jo no veig que s’hagi de parlar de dos sistemes penitenciaris diferents a Espanya”. Aquest alt càrrec de la institució penitenciària defensa la inclusió en la legislació de 1996 de l’article 100.2, que incorpora el principi de flexibilitat. “No es pot tractar a tots els interns igual a la intervenció tractamental, perquè cal saber on estan les mancances i, un cop estudiat, s’eleva a la junta de tractament”. Com a exemple cita que des Soto es concedeixen 100.2 per a interns classificats en primer grau.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa