El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Diputats portuguesos se solidaritzen amb la ‘causa catalana’ i demanen diàleg
  • CA

 

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha reunit aquest dijous a la tarda amb una quinzena de diputats d’esquerres de l’Assemblea Portuguesa per abordar el conflicte entre Catalunya i l’Estat. Justament un any després que la cambra de Portugal aprovés una resolució a favor d’una “solució política” al procés que respectés la voluntat del poble català, diputats del Bloco de Esquerda, del Partit Socialista, un parlamentari socialdemòcrata i un d’independent han rebut Torra. A la sortida, la diputada Isabel Pires (Bloque de Esquerda) ha explicat que la seva formació demanarà al govern portuguès que “pressioni” perquè Madrid dialogui amb la Generalitat.

 

Pires ha valorat positivament la reunió amb Torra -amb la majoria de parlamentaris que van aprovar la resolució del 2018-, i ha destacat que la Constitució portuguesa contempla el dret a l’autodeterminació, i que per això és “natural” que diputats siguin “solidaris” amb la “causa” catalana. La parlamentària d’esquerres ha afegit que la seva formació intentarà ajudar perquè la via pacífica i de diàleg sigui “real i realística”. “Intentem parlar també amb el govern portuguès perquè faci alguna pressió sobre el govern espanyol sobre la necessitat de diàleg”. 

 

En aquesta línia, Pires ha advertit que és “impossible” que hi hagi diàleg “amb polítics a la presó”. “No n’hi pot haver si empresones els actors que haurien d’estar al diàleg, i el judici no ajuda”, ha conclòs. Així mateix, la diputada del Bloque de Esquerda ha subratllat que els parlamentaris portuguesos poden fer noves resolucions i votacions a la cambra, com la de fa un any, per “solidaritat” amb Catalunya: “És sempre una possibilitat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa