El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Dimiteix el ministre d’Universitats Manuel Castells
  • CA

El ministre d’Universitats, Manuel Castells, dimiteix i abandona el govern espanyol, segons ha avançat eldiario.es i ha confirmat l’agència de notícies Europa Press. Segons fonts properes a Castells, la decisió respon a “motius personals”. Castells va entrar al govern espanyol com a proposta d’Unides Podem, més concretament d’Ada Colau. Catedràtic de Sociologia, és el segon ministre d’Unides Podem que deixa les seves responsabilitats executives, després de la sortida de Pablo Iglesias l’any passat.

Aquest mateix dijous hi ha hagut una vaga d’estudiants universitaris en contra de l’anomenada ‘llei Castells’. Segons la portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Marta Daviu, la llei Castells suposa una “subordinació” del model d’universitat pública a les exigències del mercat i, per tant, de l’empresa privada. Els estudiants consideren que el projecte de llei “retalla” la representació i el dret de decisió dels estudiants i, a més, omet qüestions com la llengua a les aules.

Els estudiants han protestat perquè consideren que el projecte de llei universitària espanyola s’ha fet a esquenes seves i asseguren que la comunitat educativa hi està en contra. Una de les principals crítiques és que “obre les portes” a les empreses privades. Daviu ho ha exemplificant assegurant que tenen més cadires reservades per exemple als consells socials, on es prenen decisions importants com els pressupostos. “Aquesta llei transforma un dret fonamental en una simple mercaderia”, ha lamentat.

També rebutgen que no faci referència a la necessitat que les pràctiques siguin remunerades i asseguren que relega els estudiants a òrgans “simbòlics”, sense poder de decisió. A més, lamenten que manté i empitjora l’infrafinançament del sistema universitari.

D’altra banda, critiquen que no afronta l'”emergència lingüística” que es viu a les aules perquè “no blinda” el català, sinó que fomenta la parla en “llengües estrangeres”. Precisament, els estudiants d’institut s’han sumat a la vaga principalment pel motiu lingüístic, arran de la darrera decisió del Tribunal Suprem sobre el 25% de castellà a les aules.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa