Dimiteix el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, responsable de presons des del 2015

Ha gestionat el tancament de la Model, el 155, els presos polítics i la covid-19

El secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, ha comunicat, aquest dimarts, la seva dimissió i voluntat d’iniciar una nova etapa a la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró. Calderó estava al capdavant de les polítiques d’execució penal de la Generalitat des del gener de 2016. Amb el conseller Carles Mundó va assumir la direcció general de Serveis Penitenciaris i, posteriorment, amb la consellera Ester Capella, va pilotar la transformació de la direcció general en l’actual secretaria. El secretari tanca aquesta etapa agraït per la responsabilitat que, successivament, li han confiat els consellers Mundó, Capella i Ciuró.

Com a director general de Serveis Penitenciaris i secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Calderó ha dirigit el tancament de l’antiga presó Model de Barcelona i ha impulsat iniciatives contra els maltractaments a presos, com la instal·lació de càmeres de videovigilància als punts foscos dels centres penitenciaris, la formació sobre el Protocol d’Istanbul, la limitació de les contencions mecàniques, un programa de prevenció dels suïcidis, la feminització de les presons, un protocol per a les persones trans, la potenciació del compliment de les penes en tercer grau (del 21% el 2016 al 29% el 2021), l’aposta per les mesures penals alternatives a la presó, la mediació, reparació i atenció a les víctimes dels delictes.

Calderó també ha gestionat els centres penitenciaris durant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, la crisi provocada per la covid-19 i l’encarcerament dels presos polítics fins que han estat indultats. Durant aquest temps ha tingut unes relacions complicades amb els sindicats de presons, que li han demanat la seva dimissió diverses vegades.

En un comunicat al qual ha tingut accés l’ACN, Calderó agraeix la complicitat de tot l’equip de la secretaria i el servei públic dels prop de 6.000 professionals de l’execució penal de la Generalitat. Per la seva banda, la consellera li agraït la feina feta a la Secretaria amb la gestió d’aquests moments tant durs, i s’ha posat al seu costat pel que necessiti.

Nou comentari