Diego Pérez de los Cobos, un camisa blava contra Catalunya

El coronel de la Guàrdia Civil que pretén coordinar els Mossos va destacar durant la seua joventut per les seues idees extremistes, pròximes a Fuerza Nueva. Fins i tot el 23F es va presentar voluntari per donar suport a l’alçament de Tejero
El coronel de la Guà rdia Civil té un passat fosc
El coronel de la Guàrdia Civil que el ministeri envia per controlar els Mossos té un passat ultra | ACN

Durant les últimes setmanes, molts mitjans de comunicació espanyols s’han referit a la convocatòria de referèndum per part del Govern de Carles Puigdemont com un “cop d’Estat”. Però d’alçaments en sap força, Diego Pérez de los Cobos, el coronel de la Guàrdia Civil a qui l'executiu de Mariano Rajoy ha col·locat al capdavant de l'operació d'Estat per prendre el control dels Mossosd’Esquadra. Pérez de los Cobos (Iecla, 1964) va flirtejar durant els seus anys de joventut amb l’extrema dreta espanyola, la mateixa que el 23 de febrer de 1981 va voler enderrocar la democràcia. Tant és així que, segons persones que el van conèixer en aquella etapa de la seua vida, Diego Pérez de los Cobos, vestit amb la camisa blava amb què s’uniformaven els militants de Falange, es va presentar voluntari a la caserna de la Guàrdia Civil d'Iecla per donar suport a la insurrecció militar comandada pel coronel Tejero. Paradoxalment, ara, aquest mateix Pérez de los Cobos que va voler unir-se als qui volien dinamitar el règim constitucional es farà càrrec de mantenir l’ “ordre constitucional” a Catalunya.


 

Pérez de los Cobos va mamar les posicions dretanes i extremistes des de ben menut. Nascut a Iecla –un municipi de 34.000 habitants a tocar del límit entre València i Albacete-, l’any 1964, fou el segon dels dos germans d’un matrimoni benestant format per Antonio i Amparo. El primer fill del matrimoni duria per nom Francisco –Francisco Pérez de los Cobos, qui fóra president del Tribunal Constitucional entre el 2013 i el 2017-, en record del seu avi, a qui les milícies republicanes havien matat durant la guerra civil espanyola. Aquest assassinat va marcar la família Pérez de los Cobos a sang i va alimentar les inclinacions dretanes de la nissaga.


Francisco Pérez de los Cobos, germà de Diego, quan era president del Constitucional
Francisco Pérez de los Cobos, germà de Diego, quan era president del Constitucional | Casa Real

 

Quan Diego Pérez de los Cobos tenia 13 anys, el seu pare va presentar-se a les primeres eleccions generals en les llistes de Fuerza Nueva per la circumscripció de Múrcia. La formació fundada per Blas Piñar, si bé assumia el nou règim, no va renunciar a la violència ni a la intimidació de les forces d’esquerra al carrer. Tampoc a Iecla, on la coalició en què s’integrà Fuerza Nueva tenia una implantació que, per bé que minoritària, era més important que no a la resta d’Espanya. Alianza Nacional del 18 de Julio –nom de la coalició- va aconseguir en les eleccions de 1977 el 3,35% dels vots, un percentatge no menor si tenim en compte que la xifra a tot Espanya minvava fins el 0,37%. De tot plegat s’infereix que les forces d’ultradreta tenien a Iecla una implantació social i política més important que no a la resta de l’estat. Al partit de Blas Piñar militaven terratinents i senyorets, però també professionals liberals com ara advocats, metges i farmacèutics.


 

I com un apendix d’ells, un grup de cadells nascuts en l’última etapa del franquisme que exercien com a forces de xoc. Entre aquests hi havia Diego Pérez de los Cobos, un jove enèrgic i impulsiu, a jutjar pels testimonis de persones que el coneixien. Qui ara s’haurà de fer càrrec de la coordinació dels Mossos va simpatitzar obertament amb el cop d’estat de 1981. Aquells 23 de febrer, segons expliquen alumnes de l’institut on estudiava -la reportera que signa el document es va desplaçar a la ciutat natal dels Pérez de los Cobos i va trobar diversos testimonis per al setmanari El Temps- ell i altres joves simpatitzants d’ultradreta, van plantar-se a l’entrada del recinte en actitud desafiant. Amb anterioritat, tant ell com el seu germà, van participar activament en la campanya pel 'No' durant el referèndum per aprovar la constitució espanyola. És a dir, que la Constitució que ara defensa el coronel Pérez de los Cobos davant del referèndum, la va repudiar aleshores. 


Pérez de los Cobos té l'encà rrec de prendre el control dels Mossos
Pérez de los Cobos té l'encàrrec de prendre el control dels Mossos | Jordi Borràs

 

Mentre el seu germà Francisco va inclinar-se pel món del dret, Diego va optar per la vocació militar. Al llarg de la seua carrera castrense va exercir al País Basc, on va ser denunciat per un suposat cas de tortures al membre d'ETA Kepa Urra durant una operació per desmantellar el comando Biscaia d’ETA l’any 1992. Posteriorment, la justícia va declarar-lo innocent. En l’actualitat, Pérez de los Cobos treballa al ministeri de l'Interior, on es va incorporar en l’etapa d’Alfredo Pérez Rubalcaba (PSOE).
Comentaris
No anem bé
Fuerza Nueva arggggggg. Quin fàstic. Però si això és de les espanyes amb blanc i negre!!!!! Però per llàstima encara queda molta gent d'aquesta.
el cacem i el penjem pels ous
aquest paio estat jutjat per...
...tortures.....quin honor, carall! ja està tot dit de quin nivell té.
JavierTarraco
No hase falta decir nada máa !!*!!
Ramon
Havien de tenir bons padrins i ganes de fer la feina bruta del jefe per arriar tant amunt
Otia!
Todo un "gran patriota" el colega, un "demócrata" de tomo y lomo.
Anna
Redeu quin currículum. Espanya calen generacions per netejar tota aquesta púrria. A per totes el 1-O, que això no es pot aguantar més
Karlus
Amb aquestes porqueries , Espanya no pot anar enlloc
A pasturar a madriz ,no vo!em franquitas,ni falangistas a casa nostre, adeu siau remat de fatxes hasta nunca
Leslie
Diuen que a Rajoy li encanta aquella cançó dels Sírex que diu "si yo tuviera a los Cobos, cuanto indepe barrería"
Gatomiu
España no cambia
Vist
"España", per solucionar problemes envía una bona carga d'explosius.
remigio III
Supose que la prevaricació serà condemnada algun dia. Per què prevaricadors aquí hi ha a bastament Una màfia governant i manipulant les institucions en benefici propi a costes de la decència d'alguns uniformats que, segurament se suïcidaran per poc que pensen com prevariquen seguint ordres de delinqüents.
Francesc Xavier.
Al cementiri de Tarragona hi ha una lapida vella on nomes hi diu: PULVIS CINIS NIHIL.. POLS CENDRA I NO RES . En catala es aixo es lo que son aquesta gentussa
Pere
Al meu avi el van afusellar per tenir un capellà amagat a casa. I ni el meu pare ni jo som de Fuerza Nueva.
Menorca
Un torturador indultat... Ecs. I a més gran demòcrata... Quin estat.

envia el comentari