El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Diada del desafiament econòmic
  • CA

La pandèmia ha obligat aquest Onze de Setembre a reconvertir de manera dràstica la mobilització popular massiva dels últims anys, de manera que tota la càrrega de la jornada havia d’estar en els missatges llançats. I l’ANC, a més de retreure a Oriol Junqueras i Carles Puigdemont la falta d’unitat –no és la primera vegada que passa–, ha posat l’accent en la via econòmica de l’independentisme. Just l’endemà que s’hagi conegut la creació d’un banc català que tindrà fitxa bancària fora de l’estat espanyol, ha anunciat que l’Assemblea Nacional Catalana començarà aviat una campanya per la sobirania fiscal.  

Tant Òmnium Cultural –que no ha pogut fer el Concert per la Llibertat– com l’ANC han hagut de replantejar els seus actes i explorar el terreny de l’estricte simbolisme, amb actes de petit format. Aquest any no hi haurà la discussió sobre si els manifestants eren més o menys que l’edició anterior. Eren menys, moltíssims menys, perquè així havia de ser obligatòriament, per prudència sanitària. El que sí que han reflectit les imatges, una altra vegada, és la disciplina de les protestes organitzades per l’Assemblea: el que es demanava aquest any era distància entre manifestants i s’ha acomplert.

Assistents a l'acte de l'ANC de la plaça Letamendi en la Diada 2020 / Jordi Borràs

Assistents a l’acte de l’ANC de la plaça Letamendi en la Diada 2020 / Jordi Borràs

 “Partits independentistes, ‘sit and talk’

I, malgrat la retallada del volum de manifestants, el que no s’han estalviat els representants polítics dels partits independentistes ha sigut el toc d’atenció de l’Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea, i de Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium per la crisi cada cop més greu entre Junts per Catalunya i ERC. “Partits independentistes, sit and talk. Parleu i proposeu, nosaltres tenim una proposta: treballeu per sumar més del 50% aquestes properes eleccions i després respecteu el mandat de l’1-O i declareu la independència”, ha dit Paluzie. I després s’ha adreçat directament a Oriol Junqueras i Carles Puigdemont. “Vicepresident legítim, president legítim, llegiu-vos cadascú el llibre de l’altre i feu una proposta conjunta. Volem un llibre signat per tots dos”, els ha demanat.

Decidir on es paguen els impostos

Però el fragment del discurs de Paluzie que pot tenir més conseqüències és el que ha dedicat a fer una crida als independentistes a actuar políticament com a consumidors. Ha recordat que l’independentisme va guanyar la Cambra de Comerç de Barcelona i que hi ha empreses favorables al projecte d’un nou estat per a Catalunya. “Podem decidir quins productes consumim, de quin banc som clients“, ha subratllat. L’endemà que s’hagi anunciat que hi haurà un banc català que eludirà el control del Banc d’Espanya amb una fitxa bancària a l’estranger –de manera que Onze estarà sota l’empara del Banc Central Europeu– aquesta referència no pot passar desapercebuda. L’anunci de la creació d’aquesta entitat, avançat per El Món, ha sacsejat  la xarxa, i el Twitter del projecte ha atret 17.000 seguidors en poc més de 24 hores

I l’aportació de l’Assemblea a aquesta via econòmica de confrontació amb l’Estat serà una campanya de sobirania fiscal. És un objectiu difícil, però Paluzie s’ha mostrat convençuda que té possibilitats una campanya perquè els independentistes que ho vulguin paguin els impostos a la Generalitat. La seva idea és “demostrar que la independència econòmica no és tan difícil”. “Som nosaltres pagant a la finestreta que toca els que diem qui té el poder”. Tot i que els detalls de la proposta encara no es coneixen, la presidenta de l’entitat ha rematat així la Diada més estranya i contra els elements que s’ha fet des que l’independentisme mou multituds, una cadena que va començar el 2012. No és per casualitat que l’acte de l’ANC en què hi havia els parlaments s’hagi fet a la plaça Letamendi, al costat de la seu a Barcelona de l’Agència Tributària espanyola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa