Desjudicialitzar el conflicte i una hisenda pròpia: la proposta dels comuns per a la taula de diàleg

Albiach veu la negociació com una "oportunitat per al pacte territorial" a l'acte 'Catalunya, un futur per construir'

La presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha presentat aquest dimecres la proposta del seu partit per a afrontar la taula de diàleg entre el Govern i l’Estat. Es tracta de desjudicialitzar el conflicte, reconèixer Catalunya com una nació i crear un nou sistema de finançament a través d’una hisenda pròpia. Els comuns no contemplen el referèndum dins de les propostes per debatre a la taula de diàleg, però Albiach ha remarcat que aposten per una república “plurinacional” i un referèndum pactat. “El que volem, a diferència de qui fa 10 anys que promet la independència sense avançar ni un pam és fer passos ferms cap a aquesta república”, ha reblat Albiach.

La conferència on ha anunciat les cinc qüestions clau que els comuns voldrien debatre a la mesa ha servit Albiach per recordar que els indults “han estat un bon començament” per a desjudicialitzar el conflicte, però “cal anar més enllà i descentralitzar el poder judicial”. D’aquesta manera, defensen, es podran consolidar les bases per al diàleg. Els comuns han reivindicat més autogovern per tenir una relació amb l’Estat “que es basi en la igualtat i no en la jerarquia”. Per això, insisteixen que s’han de transferir a Catalunya competències en infraestructures, gestió de ports i aeroports i habitatge.

Albiach ha criticat els líders independentistes que “aprofiten el seu vagó de comandaments” per “sortir de la via del diàleg i fer descarrilar qualsevol acord”. També ha assegurat que la seva formació vol que Catalunya lideri i sigui important a l’Estat. Per ara, lamenta, “la Generalitat ni hi és ni se l’espera”.

Crítiques a l’ampliació de l’aeroport

En la seva intervenció, prèvia a l’anunci del govern espanyol sobre la suspensió de l’ampliació, Albiach ha alertat que en el debat hi ha en joc “quin país volem ser”. “És un debat sobre com s’explica als catalans que mentre ells reciclen cada dia i suporten hores i hores esperant un tren de rodalies el seu Govern permet que es destini 1.700 milions en multiplicar les emissions”, ha criticat, per afegir després que és una infraestructura “de passat i no de futur”, ha reblat sense saber que en aquell mateix moment la ministra de transports anunciava que el pacte amb el Govern s’ha trencat.

Comentaris

  Veterà antifranquista. 08/09/2021 8:28 pm
  Molt bé. Ara, a veure si ho defensareu arreu. I , pel que fa a l'hisenda pròpia....... en aprovar l' Estatut del 1979 s'hi va renunciar explíciament. Ara tot son planys.
  Ricard 08/09/2021 9:08 pm
  Escorrialles barates vergonyoses.
  Comun's,crostadrégimen78 08/09/2021 10:03 pm
  Que carcellera/falangista Albiach parli de " desjudilizació" es un colmo.
  amb comu no podem 09/09/2021 9:10 am
  feia dies que la kejika albiach, no deia bajanades, aquesta és un dels millors exemples del poti poti comuneru. Ahir va fer aquestes propostes, i alhora de la veritat, no sabe no contesta. Credibilitat zero kejika albiach, tots els referèndums son democràcia, qualsevol, i el de la independència també, ara es veu que des de que esteu al gobierno de españa, que la frau kolau, pacte almb el feixista manuels vals, els comuns esteu cada vegada més sou l'esquerra de la ultradreta

Nou comentari