Desbandada de Podemos al Congrés: La meitat dels diputats no repetiran

La marxa d'Errejón provoca una àmplia renovació al partit morat

 

 

 

La meitat dels 46 diputats que té Podem al Congrés han assistit aquest dijous al seu últim Ple del Congrés, perquè no formaran part de les candidatures que el partit morat presentarà en les eleccions generals del 28 d'abril. En concret, i sense explicar als seus socis d'Esquerra Unida i de les confluències, 22 dels parlamentaris de Podem que encara conserven la seva acta no es van presentar a les polèmiques primàries que va celebrar Podem d'urgència el passat mes desembre. I al Senat, només aspira a conservar el seu escó en les generals una senadora dels deu electes que té el partit -és a dir, sense comptar amb els de designació autonòmica-. Es tracta María Concepción Palencia, d'Àlaba.

 

 

El 'cataclisme' Errejón 

 

Entre les absències al Congrés destacaran, per exemple, la de la cofundadora i exdirigent de Podem Carolina Bescansa, que en les eleccions generals del juny del 2016 va ser la 'número dos' per Madrid, i que ha estat enfrontada a la direcció del partit i al secretari general, Pablo Iglesias, des de la segona assemblea de Podem de Vistalegre de fa dos anys.

 

 

Tampoc es va presentar a aquestes primàries el també cofundador i ex-número dos del partit Íñigo Errejón, perquè en aquell moment encara era el candidat de Podem a la Presidència de la Comunitat de Madrid per les autonòmiques del 26 de maig. Ara, tres mesos després, la direcció estatal situa Errejón fora de Podem, després de la seva decisió d'encapçalar la candidatura autonòmica de la plataforma Més Madrid impulsada per l'alcaldessa de la capital, Manuela Carmena; una decisió que li va portar a deixar a el seu escó al Congrés el gener.

 

 

Com Errejón, tampoc repetiran en la propera legislatura gairebé tots els diputats que li van donar suport en aquesta assemblea. Així, avui s'han acomiadat del seu escó en l'hemicicle de la Cambra baixa Tania Sánchez, que acompanyarà a Errejón a Més Madrid, i que en les eleccions del 2016 va ser la número set per Madrid. Tampoc repeteixen Sergio Pascual, que va ser cap de llista per Sevilla; Alberto Montero, un per Màlaga el 2016; els que anaven com a caps de llista per Guipúscoa i Biscaia, Nagua Alba i Eduardo Maura, respectivament; la 'número u' per Granada, Ana Terròs; Miguel Vila, primer de la llista per Burgos; ni Rosa Ana Alonso i Sara Carreño, caps de llista per Cantàbria i La Rioja, respectivament.

 

 

Com ells, no aniran a les llistes els diputats 'errejonistas' Auxiliadora Honorato i Segundo González; el secretari general de Podem a Navarra, Eduardo sants; la líder a Balears, Mae de la Concha; l'actriu valenciana Rosana Pastor; l'expert en política de l'Aigua Pedro Arrojo; el sindicalista i jornaler andalús Diego Cañamero; ni Manolo Monedero, històric dirigent d'Esquerra Unida de Julio Anguita.

 

 

Altres aspiracions

 

 

Al seu torn, el secretari de Relacions Internacionals, Pablo Bustinduy, canviarà la Cambra baixa pel Parlament Europeu, després de ser elegit cap de llista del partit per a les eleccions europees del 26 de maig; i el jutge Juan Pedro Yllanes deixa el seu escó per aspirar a la Presidència de les Balears en les autonòmiques que se celebren aquell mateix dia. A més, la diputada de Podem María Carmen Iglesias, que va ocupar la seva acta fa deu dies en substitució de la parlamentària d'Equo Rosa Martínez, tampoc anirà a les llistes perquè no es va presentar a aquestes primàries.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?