El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Demòcrates reivindica el 24 de juny com el “Dia Nacional dels Països Catalans”
  • CA

Demòcrates fa una crida a “recuperar el sentit de nació sencera” amb motiu del 24 de juny, que ha reivindicat com el “Dia Nacional dels Països Catalans“. En un comunicat, el partit encapçalat per Antoni Castellà assenyala que Sant Joan és l’única festa que se celebra de nord a sud i d’est a oest dels Països Catalans. D’altra banda, el partit valora positivament la reelecció d’Elisenda Paluzie com a presidenta de l’ANC i l’elecció de David Fernàndez com a vicepresident de l’entitat. Ho considera com una confirmació de la via unilateral com “l’única possible per assolir la independència”.

Segons Demòcrates, que una part de la nació catalana esdevingui un estat independent està “intrínsecament lligat a un procés de vertebració del conjunt dels Països Catalans, sempre i quan aquesta sigui la voluntat majoritària expressada democràticament pels territoris“.

I ha afegit que el dret a l’autodeterminació de cadascun dels territoris “ha de portar-nos a establir unes institucions polítiques comunes amb competències en les matèries compartides, partint sempre del respecte a la voluntat dels diferents pobles, i en particular en l’àmbit lingüístic-cultural, superant, per exemple, la fragmentació d’organismes d’autoritat lingüística normativa per a la llengua catalana”.

Demòcrates considera que l’encaix dels Països Catalans a l’estat espanyol, francès o italià ha esdevingut una “via sense recorregut” i ha afegit que en l’actual context de la Covid-19, l’estat espanyol s’ha demostrat “fallit i incompetent per gestionar el bé comú“. “Partits, institucions i elits espanyoles han estat disposats a sacrificar drets, llibertat, justícia i democràcia amb l’objectiu de blindar una construcció nacional jacobina, en comptes de prendre decisions amb criteris científics i d’eficiència. És una constant sistèmica dels últims segles independentment de qui governi”, lamenta Demòcrates.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa