Les defenses dels acusats creuen que '20-S' afegirà pressió social i internacional als tribunals espanyols

Creuen que el Suprem ignorarà les proves que aporta el documental, però compten que serà útil de cara a la defensa internacional dels processats
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez | cedida

 

TV3 emet aquest dijous un documental de Mediapro amb imatges i so directe de la jornada del 20 de setembre del 2017 que contradiu obertament les acusacions contra Jordi Cuixart i Jordi Sànchez d’incitar a la violència al carrer per impedir els escorcolls judicials a la conselleria d’Economia i Vicepresidència, on la justícia espanyola buscava proves de l’organització del referèndum de l’1-O.

 

Però quin impacte poden tenir aquestes noves imatges en el processament dels Jordis, que si bé estaven acusats de sedició pels fets del 20-S, després ho van ser per rebel·lió per haver instat els ciutadans a votar l’1-O i a defensar les escoles? En parlem amb l’advocat de Jordi Cuixart i l’advocat català del president a l’exili, Carles Puigdemont. Tots dos coincideixen a assenyalar que si bé el més probable és que el Suprem ignori les proves que aporta el documental, perquè ja disposa de moltes imatges que van aportar les defenses, també consideren que el treball de Mediapro afegirà pressió social, perquè mostrarà a l’opinió pública un relat diferent al que imposa la justícia espanyola, i també pressió internacional per als tribunals espanyols.

Nit de protesta pel setge a la Generalitat
Nit de protesta pel setge a la Generalitat | Jordi Borràs

 

“El relat fals ja està construït”

 

L’advocat de Jordi Cuixart, Àlex Solà, explica a El Món que “el 9o% de les imatges ja estan en mans dels jutges, però un 10%, específicament les que reprodueixen converses entre els Jordis, no estan en la causa i demanarem que s’incorporin. Però hem de ser conscients que moltes de les imatges han servit als jutges justament per crear un relat contrari, per justificar la violència, i aquest documental no servirà per canviar el relat de l’Estat i dels jutges d’un dia per l’altre”, avisa. Ara bé, destaca que el documental 20-S “ofereix un relat ben travat, endreçat i condensat,  que s’adreçarà a l’opinió pública, que podrà tenir una fotografia dels fets molt real que permet fer de contrapès al relat fals que ja està construït des del Suprem i la Fiscalia. Aquesta és una tasca important d’aquest treball periodístic, fer arribar a la societat elements prou contundents per si tenien dubtes sobre l’actuació pacífica dels Jordis”.

 

El documental que emet TV3 es refereix al setge institucional de l’Estat, que va entrar durant tot el dia a la conselleria d’Economia buscant proves de l’organització del referèndum. Per aquelles concentracions de protesta ciutadana, els presidents d’Òmnium i l’ACN van ingressar a presó preventiva el 16 d’octubre del 2017 acusats de sedició. Però, com remarca l’advocat de Cuixart, la sedició ja ha quedat en un segon pla amb l’acusació posterior de rebel·lió contra els Jordis: “El Suprem considera en la tesi acusatòria que el 20 de setembre és una exhibició de força i capacitat de mobilització de la gent que es posa en marxa l’1-O. Per tant, no desconvocar el referèndum i animar la gent a defensar les escoles, havent vist el 20-S, implicava obviar, segons els jutges, que l’1-O hi podia haver incidents”, alerta Solà.

 

A més, creu que “els Jordis ho tenen més complicat” que els consellers i la consellera i la presidenta Forcadell, perquè justament aquest relat considera que “ells dos són la clau de la mobilització al carrer, i això pesa molt sobre ells. Estan en presó des del minut zero pel risc de reiteració delictiva, de mobilitzar la gent al carrer, com si el president d’una entitat mogués les masses. El relat que construeixen els jutges necessita vendre un aixecament públic i violent, que bascula entre el motí popular i l’alçament a través de l’ús de les institucions per tòrcer l’ordre constitucional”.

 

Sobre la possibilitat que la justícia espanyola rectifiqui aquest relat construït, l’advocat de Jordi Cuixart és pessimista: “El més probable és que segueixin ignorant la realitat i interpretant fets que no van succeir, però si se senten pressionats, els jutges podrien propiciar una reconstrucció de la seva tesi acusatòria amb un relat més ajustat de la realitat. En tot cas, ho veuremabans del judici en els escrits d’acusació, que calculem que si segueixen fent alguna trampeta, estaran abans de l’agost”.

El president a l'exili, Carles Puigdemont
El president a l'exili, Carles Puigdemont | Jordi Borràs

 

Alemanya també pressionarà

 

Per la seva banda, l’advocat a Catalunya de Carles Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, remarca en declaracions a El Món que “per al relat judicial i la causa ja tenim proves més que contundents que no hi va haver violència ni incitació a la violència aquell 20-S, i que tampoc no es va impedir la tasca dels secretaris judicials. Però allò rellevant del documental és que tindrà un impacte sobre l’opinió pública. Una part ja està convençuda que els Jordis són innocents, però una altra encara es creu el relat oficial de l’alçament tumultuari”. A més, Cuevillas afegeix que “des del moment en què Alemanya, com esperem, confirmi que no hi ha rebel·lió, serà insostenible, encara que ho intentin, mantenir aquest relat fals i les imputacions de sedició i rebel·lió en el cas de Cuixart i Sànchez”, i constata que “qualsevol observador internacional ho veu amb claredat, no cal un documental, però el problema és que qui hi està jutjant, el Suprem i la Fiscalia, és gent que se sent víctima del delicte, i per tant, no és imparcial”.

 

Sobre el pes que pugui tenir la resolució de la justícia internacional, Àlex Solà apunta que “aquest partit és d’anada i tornada, i la tornada la juguem fora de casa”, però sí que considera que “tot allò que sigui posar en evidència les estridències judicials espanyoles és bo, perquè estem en una batalla que durarà entre 5 i 7 anys fora de les nostres fronteres”. En aquest sentit, l’advocat de Cuixart creu que la justícia espanyola “intenta accelerar els processaments per evitar que coincideixin amb les resolucions internacionals, ni que sigui per una qüestió estètica”. Comentaris
Acabo de veure el documental
Ja no queda cap dubte, si és que algú en tenia. A partit d'ara cal dirigir-se als mamons de Llarena (El Gorote Cabrón), la Lamalamierda i el gruix dels criminals que formen part de la Judicatura española i els responsables de les seve forces de seguretat (colonials repressors) com el que són: porcs, MISERABLES i fills de puta. Ningú ens podrà acusar per dir el que són.
Més fills de puta pujant al carro de l'ESPAÑA MISERABLE:
Veient el debat a TV3 després del documental, una miserable més que es retrata (una tertuliana que deuen conèixer a casa seva): és molt trist que la seva mare no estés per ella quan més ho necessitava (el que estés fent queda a l'especulació imaginativa de cadascú). Per cert, potser tenen raó tota aquesta xusma que vol tancar TV3, però el cert és que els espanyolistes que hi conviden són uns negats -també és veritat que la seva causa els deixa amb el cul al aire, perquè és menyspreable
Debat TV3 després del Documental
Els unionistes/colonitzadors no tenen ningú millor per representar-los que aquest sac de m..., una tal astrid-no-sé-que-més?
Jordidelbergueda
Amb les imatges vistes i els comentaris escoltats air a tv3 encara algu es pense que em de creure amb la justicia de ÑA i amb l'onrradesa de la gc i la pn aquet pais es la corrupcio feta lley aquet estat es un estat fallit ple de lladres jutges i fiscals corruptes que per defensar aquet estat en fallida i que per dicnificar aqesta merda de pais condemnen i empresonen a persones ignocens aqueta merda de pais es la riota d'europa MARXEM JAAA. SALUT I REPUBLICA CATALANA //*//
Jordidelbergueda
Aquesta tal astryt es profdsora de no se que de l'uni de valencia tot sobin surt amb el graset es uba xe ofoba abti catalana en decfnitiba unagran mala vestia. SALUT I REPU LICA CATALANA //*//
El único documental que no se manipula, es el que está viendo el mundo democrático.
A un payaso xenófobo, étnicista y supremacista excluyente haciendo funciones en el circo ambulante. Y en el mundo democrático, los golpistas no tienen cabida.
POST DATA
República efectiva ja! No vull formar part de l'escanya ufana i superba.
pere poruc
No canviarà res aquest documental. No cal que ens esforcem. Estem lluitant contra pedres armades fins a les dents. La paciència, la confiança amb els nostres governants i LA FERMESA, ens faran lliures. No us sembla que el que estem vivint ara, són símptomes de la malaltia incurable dels feixistes ? Els queden pocs anys d' existència. La violència que vulguin emprar és el que em fa més por.

envia el comentari