El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Defensa ja contemplava fa dos anys una pandèmia a “curt termini” per actuar amb l’Exèrcit
  • CA

Res és improvisat. Res és casual. Ans al contrari, la militarització de la sociopolítica espanyola arran del brot del COVID 19, ja estava plenament prevista. Com a mínim, des de fa dos anys de manera pública. Així es desprèn de l’informe Panorama de Tendències Geopolítiques Horitzó 2040, editat per la Secretaria General Tècnica del Ministeri de Defensa 2018 a través del seu think tank, l’Instituto Español de Estudios Estratégicos.

 

Un llarg informe sobre els riscos de la seguretat espanyola i la geoestratègia internacional. De fet, el document es va elaborar sota la direcció del general Miguel Ángel Ballesteros, ara director del poderós Departament de Seguretat Nacional. I curiosament, quan el director del Gabinet Tècnic de la ministra, que coordina la secretaria general tècnica, era el general de l’Aire, Miguel Ángel Villaroya, l’actual Cap d’Estat Major de la Defensa i portaveu mediàtic del gabinet de crisi de la Moncloa.

Portada de l'informe de 2018 de Defensa Panorama de Tendencias Geopolíticas Horizonte 2014

Portada de l’informe de 2018 de Defensa Panorama de Tendencias Geopolíticas Horizonte 2014/MD

En aquest dossier ja s’estableix la situació actual d’una pandèmia que justifica l’actuació de les forces armades al carrer i la seva normalització operativa. “La major freqüència de pandèmies, amb la necessitat de tallar de soca-rel els brots en el seu lloc d’origen, requerià un ús major de les capacitats i instal·lacions militars”, determinava l’estudi. “També serà necessari establir més mesures de control del personal a la seva tornada, especialment quan procedeixi de regions amb risc de brots epidèmics”, afegeix.

 

En aquesta línia, també incorpora noves responsabilitats a les forces armades, “donada la importància creixent de les qüestions mediambientals a l’àmbit de la seguretat, les Forces Armades hauran de ser un dels més grans garants de la cura del medi ambient dins i fora de les nostres fronteres”. També inclou en el mateix paquet de responsabilitat, la seva “cooperació en la lluita contra els delictes mediambientals”. Una mena de calaix de sastre per normalitzar la seva actuació parapolicial.

 

Així mateix, el dossier descriu un escenari global on inclou diversos factors com els moviments migratoris de desplaçats, el canvi climàtic, l’escalfament i el desgel, el canvi climàtic, i l’escassetat d’aliments i aigua que “generarà situacions de conflicte, crim organitzat i pandèmies en el curt i mig termini”. En aquesta línia, l’informe en destaca que la “salud de la població serà un dels grans desafiaments del segle XXI, amb la proliferació d’epidèmies i pandèmies”. I, fins i tot, alerta de la “resistència microbiana, que constituirà un risc emergent degut a l’augment en l’ús d’antimicrobians en humans, agricultura i ramaderia”.

Part de l'informe de Tendencias Geopolíticas on destaca que s'hauran d'utilitzar les forces armades

Part de l’informe de Tendencias Geopolíticas on destaca que s’hauran d’utilitzar les forces armades Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa