El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Declaren alguns dels bombers gironins investigats per protestar l’endemà de l’1-O
  • CA

Aquest divendres han començat a declarar els primers bombers del Parc de Girona que estan sent investigats per les protestes que va haver a la Plaça del Vi l’endemà de l’1-O. La Fiscalia els acusa d’un delicte d’abandonament del lloc de treball i, en el cas del personal amb responsabilitats, també d’un delicte de malversació. Avui han declarat tres membres del cos – un caporal i dos bombers – i dos comandaments que aquell dia estaven de guàrdia -una cap de sala i el subdirector general. Segons fonts judicials, tots cinc han decidit contestar només les preguntes de la seva advocada. 

L’endemà del referèndum, la plaça del Vi de Girona va viure una protesta multitudinària contra la violència policial de l’1-O. Hi van prendre part més de 4.000 persones i els grans protagonistes van ser els bombers. Els ciutadans van voler agrair al cos que els haguessin protegit durant la càrregues policials que hi havia hagut el dia anterior a seus electorals com el Col·legi Verd o el Bruguera. A la protesta que es va fer davant l’Ajuntament s’hi van acostar una desena d’efectius del cos. Tots anaven uniformats, la ciutadania els va rebre entre aplaudiments i els van fer un passadís perquè accedissin fins al centre de la plaça.

Fa un mes, el Jutjat d’Instrucció 2 de Girona va citar tots els efectius que aquell dia estaven de guàrdia al parc de Girona. En total són una desena de persones, la gran majoria bombers. Després dels cinc que han declarat aquest divendres, la resta ho faran el proper 15 de gener.  

L’origen de la causa és una denúncia de la Fiscalia segons la qual, aquell matí, set vehicles del cos que lluïen “cartells favorables al referèndum” van passar per davant de la comandància fent sonar els clàxons i les sirenes. Segons el fiscal, van proferir “insults i expressions” de menyspreu als agents i també els van fer la botifarra. Després, el comboi va enfilar cap al centre de la ciutat fins a arribar a la plaça del Vi, on s’hi havia convocat la concentració. 

Malversació i abandonament del lloc de treball

Segons la Fiscalia, els comandaments podrien haver incorregut en delictes de malversació de diners públics i abandonament de destí com a funcionari pel fet de permetre o de participar en la manifestació. En el cas de la malversació – que no s’imputa als bombers rasos -, la Fiscalia defensa que es van utilitzar recursos de la Generalitat destinats a apagar incendis i fer salvaments per a una altra finalitat. En relació a l’abandonament del lloc de treball, l’acusació argumenta que  “durant hores” la Regió d’Emergències de Girona no va comptar amb aquests efectius, que “per tant no haurien pogut atendre qualsevol urgència”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa