David Pla acusa la Moncloa d’haver “obstaculitzat” el procés de pau

L’exdirigent d’ETA David Pla ha acusat el govern espanyol d’haver “obstaculitzat el procés de pau” del conflicte bas. En una entrevista feta fa uns dies i emesa aquest dimecres a Catalunya Ràdio, el membre que va llegir el comunicat que anunciava l’alto al foc de l’organització basca ha explicat que quan es va llegir aquest text quedaven poques setmanes perquè es produís un canvi al govern espanyol: El PP entrava a la Moncloa per substituir l’executiu socialista de José Luis Rodríguez Zapatero. L’exdirigent d’ETA ha lamentat que ni en els darrers dies de Zapatero com a president del govern espanyol ni quan va ocupar el càrrec Mariano Rajoy es van mostrar senyals des de Madrid de voler resoldre el conflicte polític i treballar per un procés de pau.

El govern espanyol ho obstaculitzava“, ha afirmat. Ha denunciat que durant setze mesos la Moncloa no va enviar ningú a Noruega per negociar amb ETA, i que quan va enviar algú (no l’ha volgut identificar, tot i que sí que ha dit que tenia relació amb el Vaticà) el govern espanyol no li va voler fer cas. “Allò no era seriós“, ha afegit.

Per altra banda, Pla ha assegurat que “el perdó no entra dins del diccionari polític i ètic d’ETA“, ha afirmat que “el perdó és una qüestió molt religiosa“. No obstant, sí que ha admès que el grup armat “ha fet autocrítica durant tota la seva història, encara que no es fes públic” i ha defensat que en conflictes d’aquest estil les dues parts han de “reconèixer” els seus actes.

Aquesta entrevista es va fer uns dies abans que l’esquerra abertzale fes un comunicat en el qual, encara que no fos de manera explícita, demanava perdó a totes les víctimes d’ETA. El coordinador general d’EH Bildu va ser l’encarregat de llegir la versió en castellà d’un text que manifestava que “mai no s’hauria d’haver produït aquest dolor” i que lamentava “enormement el seu patiment”. L’esquerra abertzale es va comprometre a “intentar reduir-lo en la mesura de les nostres possibilitats”.

Solució democràtica

Pla ha assegurat que l’objectiu d’ETA va ser sempre trobar una “solució democràtica” a conflicte basc, per tal que els ciutadans d’Euskadi poguessin decidir el seu futur polític a les urnes. Ha rebutjat completament utilitzar el terme “terrorista” per definir aquesta organització basca, ja que “la intenció d’ETA no era la de causar terror“. “És el relat que s’ha imposat a l’Estat espanyol, i això sempre depèn de qui escriu la història”, ha afegit. L’exdirigent del grup ha justificat la via violenta explicant que des de l’Estat espanyol “no s’oferien camins democràtics”.

Comentaris

    kim Octubre 20, 2021 | 10:48
    Haurien de fer més entrevistes als ex-membres d´ETA per a saber tot el que va passar realment.

Nou comentari