El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les darreres enquestes apunten a una possible majoria absoluta PSOE-Cs el 28-A
  • CA

 

Dues enquestes publicades durant les darreres hores consideren que és possible que, després de les eleccions espanyoles del 28-A, el PSOE i Ciutadans sumin prou escons com perquè Pedro Sánchez continuï sent l’inquilí del palau de la Moncloa. Tant el sondeig elaborat per GESOP per a ‘El Periódico’ com el que GAD3 ha fet per a ‘ABC’ col·loquen la suma de totes dues formacions al voltant dels 176 escons, la majoria absoluta a la cambra baixa espanyola. Tot i que, segons l’enquesta de GESOP, la coalició de govern preferida pels espanyols seria la formada pels socialistes i Unidos Podemos -aprovada en un 48,9% dels casos-, no aconseguiria prou escons a causa de la davallada de la formació morada. En canvi, un pacte PSOE/Cs, que comptaria amb un suport menor -42,9%-, sí que seria possible.

 

Pel que fa als votants de tots dos partits, aquesta suma tampoc no és la seva coalició electoral preferida, tot i que compta amb el suport de més de la meitat dels seus votants. Per bé que els qui han afirmat que donaran el seu vot al PSOE el 28-A preferirien governar amb Podemos i els qui diuen que s’inclinaran per Cs preferirien el Partit Popular com a company d’executiu, en tots dos casos la suma dels partits de Sánchez i Rivera seria aprovada per més d’un 60% dels seus electors.

 

El líder de Cs, Albert Rivera, amb els candidats de Cs per Madrid a les eleccions generals
El líder de Cs, Albert Rivera, amb els candidats de Cs per Madrid a les eleccions generals | ACN

 

Durant les darreres setmanes, el líder de Ciutadans ha repetit en diverses ocasions que no donaria suport a un govern espanyol encapçalat per Pedro Sánchez. Malgrat aquestes declaracions, però, els dos sondeigs, publicats entre ahir diumenge i avui, dilluns, indiquen que aquesta podria ser l’única suma possible per a formar govern ja que, segons sembla, la suma del Partit Popular, Ciutadans i Vox no arribaria a la majoria absoluta i, per tant, impossibilitaria que es repetís un acord postelectoral com el que va forçar Susana Díaz a abandonar la presidència de la Junta d’Andalusia.

 

Si aquestes enquestes fossin els resultats reals de les eleccions, doncs, Rivera hauria de triar entre desdir-se de les seves declaracions o bé mantenir-se ferm, cosa que probablement duria a unes noves eleccions. A falta de vint dies per als comicis, però, la suma dels partits de dretes no és gaire lluny d’aconseguir la majoria absoluta necessària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa