El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La cúpula de l’ANC avala demanar el vot només pels partits que defensin la via unilateral
  • CA

El secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha proposat una ponència de full de ruta que aposta que de cara a les properes eleccions l’entitat només doni suport als partits polítics que assumeixin “explícitament” un mandat cap a la independència per la via unilateral. “Denunciarem públicament aquells que, tot i haver manifestat el seu compromís, l’incompleixin”, destaca el text. En cas que després de les eleccions hi hagi una majoria independentista superior al 50%, aposten per validar l’estratègia unilateral. Respecte la taula de diàleg entre governs, subratllen que tot i ser conscients que “difícilment” s’aconseguirà “cap èxit” en relació al referèndum creuen “oportú treballar en aquest sentit”.

A la ponència, el secretariat constata que després dels escenaris succeïts el darrer any, la via unilateral és “l’única possible” per afrontar el procés. Segons el text, el nou govern sorgit de les eleccions hauria de ser “capaç de preparar i bastir amb determinació les eines necessàries per, quan fos el moment, rehabilitar la declaració del 27 d’octubre” de 2017.

També s’hauria de demanar a la ciutadania que l’acompanyés en la defensa de la llibertat del país davant dels poders de l’Estat espanyol, que “de ben segur pretendrien actuar novament per anul·lar la nostra sobirania”. “Alhora s’hauria de demanar el reconeixement internacional”, mantenen.

La proposta de full de ruta aposta per retornar als dies previs a l’1-O “com a exemple d’objectiu comú i unitari, perquè no podem desvalorar el que va passar”. “Vam votar democràticament i vam guanyar democràticament. I aquest ha de ser el nostre punt de partida”, manifesten. El text recorda que els dies previs a l’1-O hi havia un “missatge molt clar” on la societat civil, els partits polítics i el govern farien” tot el possible perquè es pogués celebrar” i, posteriorment, seria feina dels partits polítics implementar-ne el resultat.

“Podem dir que l’1-O va ser una realitat, però a partir de llavors, els partits, el govern i el Parlament no van complir el seu compromís. I una errada de la societat, que els va donar suport i confiança, va ser acceptar aquesta situació que ens ha portat fins avui”, critiquen.

Pel que fa al paper de l’ANC, manifesten que ha de fer un pas endavant per tornar a liderar el procés social independentista. “Liderar no vol dir fer-ho electoralment, però el nostre lideratge ha de portar a canviar els missatges o els lideratges polítics actuals”, sostenen. “No podem jugar a dues veritats. I aquí és on hem d’aplicar la nostra força per ser creïbles i liderar socialment el procés”, proposen.

Per tirar-ho endavant, l’òrgan intern fa una crida a la mobilització i diu que cal sortir al carrer “tantes vegades com sigui necessari”. Això sí, aconsella fer-ho amb una estratègia “ben definida” i amb un “objectiu clar”. “Hem de valorar i modular el com i el quan però, sobretot, el per a què”, aposta el text.

El procés d’esmenes de la proposta de ponència política de l’ANC està en marxa. Durant la 8a Assemblea General, es votarà el text definitiu amb les esmenes que s’hagin transaccionat així com les esmenes vives que no s’hagin incorporat. L’assemblea està prevista pel 22 de març a les 10h a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa