La CUP va proposar una sessió de control a Rajoy al Parlament

Les actes del Parlament mostren la batussa entre el lletrat major i els grups
L'acta amb la proposta de la CUP
L'acta amb la proposta de la CUP | QS

 

La Junta de Portaveus del Parlament que es va celebrar el passat 29 de maig va ser un veritable camp de batalla entre els grups parlamentaris independentistes, els unionistes i, el ja exlletrat major del Parlament Antoni Bayona. Així ho reflecteix l’acta de la reunió a la que ha tingut accès El Món. El document mostra com la discussió entre els grups sobre si el president Quim Torra havia de sotmetre’s a la sessió de control,  la CUP va proposar que qui s’havia de sotmetre era l’aleshores  president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per donar explicacions del 155. 


 

 

Segons el relat de l’acta, la portaveu del PSC Units per Avançar, Eva Granados, va plantejar “la possibilitat” que el president Torra, “comparegués davant del Parlament per explicar l’estructura del Govern”.  La resposta de la CUP no es va fer esperar. El diputat Carles Riera va intervenir donant la volta com un mitjó a la petició dels socialistes. “El representant de la CUP considera que el principal responsable d’aquesta situació és el president del govern de l’Estat i que hauria de ser ell qui comparegués per donar explicacions, especialment contra la manca de publicació del decret de nomenament del Govern i de la continuïtat de les mesures de l’article 155 de la Constitució”, detalla l’acta. 


 

El document continua relatant el debat entre els portaveus i el president del Parlament sobre si Torra hauria de comparèixer per sotmetre’s a la sessió de control. En aquest cas la portaveu adjunta de Catalunya En Comú Podem, Elisenda Alamany, vca apuntar la possibilitat si en el cas que s’hagués constituït Govern abans del dia del ple es podria acordar la compareixença. Torrent va qualificar la idea de “possibilitat existent”. En canvi, Carrizosa va pressionar perquè s’acceptés una sessió de control ordinària. Torrent va replicar al portaveu taronja que no era possible perquè entenia que “les sessions de control impliquen l’existència també d’un Govern”. 

 

Les raons de Torrent no van convèncer a Ciutadans, així el portaveu adjunt de la formació, Fernando de Páramo, va insistir en la idea que “un cop elegit president” els grups tenen el dret de formular-li preguntes segons el que mana el Regalament. Ni la CUP ni ERC van comprar aquesta tesi, però Cs va trobar un aliat, el secretari general de la cambra catalana, Xavier Muro. El funcionari de més alt rang del Parlament va obrir la possibilitat, segons l’article 164, que es poguessin adreçar preguntes al president perquè a les sessions de control estan diferenciades les preguntes al president de les del conseller. 


 

Però, Muro no va ser l’únic que va fer costat a Carrizosa i més després de l’enganxada de Torrent amb Carrizosa de feia quatre dies per les pressions que el portaveu de Cs feia als serveis jurídics de la cambra. Així que el secretari general va trobar el supor de l’aleshores lletrat Major, Antoni Bayona, que va desvincular la sessió de control de l’aplicació del 155. Una opinió que va animar, segons l’acta, a socialistes i populars a demanar la sessió de control. 

 

Davant el debat, la CUP va tornar a intervenir, aquest cop en boca de Maria Sirvent. “La representant de la CUP intervé per expressar la necessitat que el Parlament controli també les autoritats de l’Estat responsables de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, les quals estan exercint de facto les competències de la Generalitat”, destaca el secrtari a l’acta. I afegeix: “Considera que si això no és possible, és dubtós que es pugui exigir en aquests moments respecte del president de la Generalitat”. Una tesi que també va abonar JxCAT.


 

Foto de l'acta de la Junta de Portaveus
Foto de l'acta de la Junta de Portaveus | QS

 
Comentaris
JordiP
Els siudatans sempre exigint coses que ells mateixos, o els seus parents, impideixen que es puguin executar. Es com allò que diu el porter del castell de Macbeth: "L'alcohol és el jesuitisme del sexe: excita la passió però impideix el compliment".

envia el comentari