El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP es suma a Borràs i demana a Cambray que dirigeixi l’escola de Canet
  • CA

La CUP se suma a la petició que ha fet aquest matí la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per a que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, assumeixi la direcció del centre de Canet de Mar, que ha d’impartir el 25% de les classes en castellà a una aula de P5, per ordre del TSJC. Segons el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Edgar Fernández, “el que no pot passar és que un Govern català es desresponsabilitzi i deixi a la intempèrie la comunitat educativa”. Fernández ha afegit que totes les propostes per “protegir” la comunitat educativa i “assumir responsabilitats” en la defensa de la llengua “seran benvingudes”.

A banda, Fernández ha advertit que el conflicte “no és una escola ni una direcció” i, per tant, ha subratllat que el debat de la llengua “no pot quedar aquí”. En un missatge adreçat a Esquerra Republicana ha assegurat que “la proposta no pot ser negociar quotes en una llei d’audiovisual” i ha ironitzat dient que “si depèn de l’estat espanyol, ho tenim magre”. “L’única eina que necessitem per defensar la llengua és un estat propi”, ha subratllat.

Aquest matí la presidenta del Parlament ha proposat en una entrevista a La 2 i Ràdio 4 que la conselleria d’Educació es faci càrrec de la direcció del Turó del Drac, l’escola obligada a fer el 25% de classes en castellà a un grup de P5 després que la família d’un alumne hagi imposat aquesta llengua a través del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La CUP s’hi ha sumat al migdia. “No pot ser que diguem que no podem fer res”, ha reblat Borràs en referència a les declaracions del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray, en les quals va assegurar que no podien fer res per protegir els mestres d’aquesta escola en cas que desobeïssin l’ordre del tribunal.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 13, 2021 | 15:17
    Gonzalo desembre 13, 2021 | 15:17
    QUE CUMPLAN SUS PROPIAS LEYES. Este es un extracto de la Política Lingüística de la Generalitat. Lo leís y me decís quien tiene razón, si los manifestantes o los padres que defienden sus derechos como bien pone la Ley de la GENERALITAT: ( si lee esto “Europa”, que no le obliguen a hacer más Castellano aún ………ARTICLE 14 1. El català, com a llengua pròpia de Catalunya, ho és també de l'ensenyament en tots els nivells educatius. 2. Els infants tenen dret a rebre el primer ensenyament en llur llengua habitual, ja sigui aquesta el català o el castellà. L'Administració ha de garantir aquest dret i posar els mitjans necessaris per fer-lo efectiu. Els pares o els tutors poden exercir-lo en nom de llurs fills instant que s'apliqui. 3. La llengua catalana i la llengua castellana han d'ésser ensenyades obligatòriament a tots els nivells i els graus de l'ensenyament no universitari. 4. Tots els infants de Catalunya, qualsevol que sigui llur llengua habitual en iniciar l'ensenyament, han de poder utilitzar normalment i correctament el català i el castellà al final dels estudis bàsics. 5. L'Administració ha de prendre les mesures convenients perquè: a) els alumnes no siguin separats en centres diferents per raons de llengua; b) la llengua catalana sigui emprada progressivament a mesura que tots els alumnes la vagin dominant.
    • Icona del comentari de: Anònim a desembre 13, 2021 | 19:50
      Anònim desembre 13, 2021 | 19:50
      Doncs a partir d'ara els teus fills hauran d'estudiar en amazig
    • Icona del comentari de: Anònim a desembre 13, 2021 | 21:08
      Anònim desembre 13, 2021 | 21:08
      Doncs hi ha escoles amb més de 4 i 5 llengües habituals (àrab, xinès, rus...). També tenen el dret a ser escolaritzats en la seva llengua habitual?
  2. Icona del comentari de: Cat a desembre 13, 2021 | 19:54
    Cat desembre 13, 2021 | 19:54
    Avui borbònia ha quedat fora de l'agència de patents europea perquè el castellà no és ni serà la llengua d'aquesta institució. Serà en anglès, francès i alemany. Als estats units ja fa temps que tenen clar que l'espanyol és la llengua dels immigrants, chachas i cambres. El karma sempre torna i el castellà ara mateix ja està en extinció com a llengua internacional al món. No perdem mes el temps discutint i anem per feina
  3. Icona del comentari de: Tots som Turó del Drac a desembre 13, 2021 | 21:45
    Tots som Turó del Drac desembre 13, 2021 | 21:45
    En aquest assumpte, tot el meu suport a la senyora Borràs i a la CUP. Si no plantem cara les agressions aniran a més. El senyor Cambray ha de defensar la llengua, els professors i els alumnes de Canet o dimitir.
    • Icona del comentari de: Anònim a desembre 13, 2021 | 22:20
      Anònim desembre 13, 2021 | 22:20
      La senyora Borràs que faci la seva feina, que es ser presidenta del parlament. En quant a en Cambray, tens raó que dimiteixi, però abans que denunciï la deixadesa que s'ha mantingut durant més de 30 anys amb la immersió. Deixem de tirar-nos pedres entre nosaltres, l'enemic és el país veí i la purria amb la que ens han invadit.
  4. Icona del comentari de: Poca broma, que és un NO. a desembre 14, 2021 | 10:39
    Poca broma, que és un NO. desembre 14, 2021 | 10:39
    Els ursulinos catalans a Madrid. Què bé viviu amb el meu vot. Si us penseu que el tindreu per anar a Europa...Ni per españa!, vist que haurem de ser aurtonómicos més anys, gràcies a vosaltres i als Rufians. NO NO NO.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa