El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cunillera ofereix diàleg a Torra però rebutja l’autodeterminació
  • CA

 

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha traslladat aquest dilluns al president de la Generalitat, Quim Torra, la voluntat del nou executiu de Pedro Sánchez “de ser un govern que vol col·laborar, dialogar i arribar a acords” amb el seu executiu durant la reunió que tots dos han mantingut al Palau de la Generalitat. En la roda de premsa posterior a la trobada, Cunillera ha afirmat que “parlar sempre és bo i parlar no pot fer mal a ningú” però ha rebutjat el dret a l’autodeterminació que reclama el president català, afirmant que “la Constitució diu el que diu” i retraient al president de la Generalitat i al seu Govern que no assistissin al Consell de Política Fiscal i Financera.

 

Pel que fa a la reunió de la Junta de Seguretat, el Govern veu la reunió com una “prioritat” i la delegada s’ha compromès a traslladar-ho al ministeri. Al final de la trobada la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha recordat que la convocatòria de la Junta és urgent per a l’executiu català per “activar els mecanismes que posin en marxa els acords incomplerts” per l’anterior govern de l’Estat en matèria de seguretat, així com abordar “el creixement dels atacs feixistes” i l’estat de l’amenaça terrorista.

 

D’altra banda, Cunillera i Torra han aplanat el camí per a la convocatòria de la Junta de Seguretat. És un dels temes que s’han abordat a la trobada de gairebé una hora i mitja al Palau. En acabar, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha recordat que la convocatòria de la Junta és “una prioritat” per a l’executiu català. I al seu parer, és urgent “activar els mecanismes que posin en marxa els acords incomplerts” per l’anterior govern de l’Estat en matèria de seguretat, així com abordar “el creixement dels atacs feixistes” i l’estat de l’amenaça terrorista. Per la seva banda, Cunillera s’ha compromès a comunicar-ho al ministeri.

 

Des del Govern, Elsa Artadi ha celebrat el bon to de la reunió i ha remarcat que Torra ha posat especial èmfasi en demanar la convocatòria de la Junta de Seguretat. La portaveu ha recordat que la darrera reunió es va fer a petició de l’aleshores president Carles Puigdemont “després de set anys sense convocar-se”. Ara, però, Torra veu necessari tornar-hi perquè “hi ha un nivell de 4 sobre 5 d’alerta terrorista, perquè hi ha un creixement en els atacs feixistes a Catalunya i s’ha de veure com entre totes les forces de seguretat es pot posar fi, i perquè es va arribar a acords en l’anterior Junta dels quals no hi ha compliment o és ínfim”.

 

Cunillera, que s’ha compromès a traslladar-ho al ministeri, ha explicat que la seva intenció inicial era mantenir una reunió de “cortesia” –“per establir bases per a una relació fluida”– amb Torra però que finalment s’ha convertit en una reunió de treball on s’ha abordat agenda política.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa