Cunillera demana “renúncies” a ERC i que deixi estar la via unilateral

La delegada del govern de l'Estat sosté que trobar punts de confluència entre Estat i Generalitat "requerirà esforç, renúncies, parlar i sobretot escoltar"

 

La delegada del govern de l’Estat a Catalunya, Teresa Cunillera, ha manifestat que “no podem alimentar la confrontació”, en relació amb el full de ruta aprovat per ERC en què la formació no descarta la via unilateral per aconseguir la independència. “Tothom ha de poder defensar la seva, sempre respectant la llei, perquè les lleis es poden canviar però el que no es pot és vulnerar-les”, ha deixat clar. Quant a la reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra prevista pel 9 de juliol, per la delegada “ja és molt que s’asseguin”, i ha expressat que trobar punts de confluència entre Estat i Generalitat “requerirà esforç, renúncies, parlar i sobretot escoltar”. Altrament, Cunillera ha explicat que ha sol·licitat també poder-se reunir amb Torra, per una banda, i amb el president del Parlament, Roger Torrent, per una altra, trobades per a les quals encara no hi ha data, segons ha dit. Tampoc ha concretat quan es materialitzarà el trasllat a centres penitenciaris catalans dels polítics empresonats. “Cal esperar que els tràmits es compleixin, però està en marxa”, ha sentenciat Cunillera.

 

Preguntada sobre el full de ruta d’ERC que no descarta la unilateralitat, Teresa Cunillera no ha volgut entrar a opinar sobre els pronunciaments d’altres formacions polítiques tot i que defensar que “no podem alimentar la confrontació” i “no podem deixar com un estigma que es persegueixen les idees perquè no és veritat”. Per la delegada del govern espanyol, “tothom ha de poder defensar la seva, sempre respectant la llei” perquè “les lleis es poden canviar però el que no es pot és vulnerar-les”, ha remarcat. “Des del respecte a la constitució i a totes les lleis que emanen d’elles ens hi trobaran sempre”, ha deixat clar Cunillera. 

Pel que fa a la reunió prevista entre Quim Torra i Pedro Sánchez, per la delegada del govern de l’Estat “ja és molt que s’asseguin a parlar i més si pensem on estàvem fa un mes o mes i mig”, en què una trobada entre el president espanyol amb el català hagués estat “impensable”, ha recalat. “Ara és possible i hi ha molts mecanismes a activar per fomentar aquesta relació i la cooperació” entre administracions, ha assenyalat Cunillera. 

 

“Des de la més absoluta discrepància, hem de ser capaços de trobar el camí comú i, per a això, en primer lloc hi ha d’haver la voluntat de trobar-lo”. “Si trobem aquest camí és evident que avançarem, tot i que costarà, perquè venim d’una situació dolenta” i, per tant, “requerirà esforç, renúncies, parlar i sobretot escoltar i a partir d’aquí trobar els punts de confluència”, ha defensat Teresa Cunillera, tot mostrant-se convençuda de la predisposició també del Govern en aquest sentit. “En les coses i temes que a mi m’han tocat en aquests quinze dies, jo he tingut col·laboració i he col·laborat amb la Generalitat”, ha dit la delegada del govern de l’Estat a Catalunya. 

 

Cunillera no ha pogut concretar que s’efectuarà el trasllat dels presos polítics a centres penitenciaris catalans però ah destacat que “s’ha iniciat l’expedient, cal esperar que tràmits es compleixin però ja està en marxa”. 

Teresa Cunillera ha fet aquestes afirmacions després de l’acte en què José Crespín ha pres possessió com a nou subdelegat del govern de l’Estat a Lleida, prenent així el relleu a Inma Manso. Crespín ha destacat en el seu discurs com a objectiu prioritari el de “vetllar i millorar els serveis públics de l’Estat a Lleida” i s’ha referit a la “col·laboració i entesa entre administracions” com un dels principals eixos de l’acció política de la subdelegació. 

 

En aquest sentit, ha dit que “un bon engranatge entre institucions aporta un gran valor per a un territori” i ha expressat el desig “d’estrènyer llaços de cooperació amb el conjunt d’institucions de Lleida, Pirineu i Aran i amb la ciutadania”. Així mateix, Crespín ha insistit en què “l’acció de la subdelegació estarà encaminada a inaugurar una nova etapa marcada per l’entesa, el diàleg i l’acord dins del marc de la lleialtat institucional”.

 

Per la seva banda, la delegada del Govern ha assenyalat en la seva intervenció que “exercirem les nostres competències i col·laborarem amb la resta d’institucions en el que faci falta” i ha afegit que “dins de la Constitució i dins de la legalitat treballarem pel conjunt de la ciutadania amb la voluntat de concòrdia i diàleg”. 

 

Han assistit a l’acte de presa de possessió, entre altres, l’alcalde de Lleida i sogre de Crespín, Àngel Ros, regidors de l’Ajuntament de Lleida, autoritats de diferents administracions, responsables dels cossos i forces policials de la Generalitat i de l’Estat i representants de sindicats i altres entitats de caire social, econòmic i cultural.

 

Prèviament a l’acte de presa de possessió, la delegada del govern a Catalunya ha visitat la Paeria de Lleida on s’ha dut a terme una recepció institucional presidida per l’alcalde Ros i membres de la corporació. Posteriorment a la presa de possessió, Cunillera i José Crespín han visitat les instal·lacions de la duana Edullesa.

Nou comentari