Puigdemont rep Cuixart quan es compleixen quatre anys del seu exili

Nina esperava a l’entrada principal de la Casa de la República, a Waterloo, la insigne visita que hui rendia homenatge a l’exili. Una mica esgarrifada, la gata del President Carles Puigdemont va desaparèixer de corre-cuita quan va arribar el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i va trucar a la porta, guardonada amb un llaç groc. És la primera vegada que es retroben en quatre anys, allunyats com han estat per la presó i l’exili. Cuixart ha vingut a presentar-li el seu llibre, Aprenentatges i una proposta, en una data senyalada, el cap de setmana que es vota l’Assemblea de Representants del Consell per la República.

La reunió institucional s’ha celebrat a la Casa de la República, residència oficial del President a l’exili, en lloc de a les oficines seu del Consell i que es troben al barri europeu de Brusel·les. Han participat també el vicepresident del Consell i conseller a l’exili Toni Comín i Neus Torbisco, representant d’Òmnium al Consell per la República. A més, s’han afegit el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri i Josep Arenas “Valtònyc”, que ha arribat a l’hora de dinar per a saludar la visita.

Acabada la reunió oficial, Carles Puigdemont i Jordi Cuixart han fet unes declaracions a la premsa, conjuntament, al contrari que quan Oriol Junqueras, líder d’Esquerra Republicana, va venir a saludar Puigdemont aquest estiu. La visita oficial del President d’Òmnium ha triat dues dates simbòliques. Una és el procès electoral dels catalans que des d’ahir i fins a demà estan votant per l’Assemblea de Representants del Consell per la República. I, l’altra, com ha recordat el President Puigdemont, que “avui s’acompleixen quatre anys des que vaig sortir de casa a Catalunya cap a l’exili”. 

En primer lloc, Puigdemont ha volgut agraïr públicament Cuixart “per com va entrar a la presó, com va ésser a la presó i va sortir de la presó en favor d’allò que ens va reunir un dia i que ens ha portat fins aquí”. També ha destacat el paper que està fent Òmnium en favor de la llengua, del país, de la cultura i dels drets fonamentals. Cuixart ha destacat la visita per a reconèixer la “importància del que ha fet l’exili en el procès d’internacionalització del procès d’independència de l’Estat espanyol”. Ha manifestat la seua intenció de “no defallir fins que aconseguim entre tots l’objectiu d’una República catalana”. 

La trobada a Waterloo no ha servit sols per a enfortir llaços, sinó per a enllestir una etapa de col·laboració més propera a nivell internacional, en un moment en que Òmnium Cultural pretén defensar el procès independentista amb una presència més forta fora de Catalunya. D’altra banda, Cuixart ha defensat “el paper d’Òmnium per a que treballe al Consell per la República i reiterar el seu paper dintre del marc del sobiranisme per a denunciar la repressió”. I ha assenyalat que aquesta és la “demostració que ni l’exili ni la presó ni la repressió són un límit a les nostres aspiracions com a país”, al temps que ha reconegut també “el paper del President Puigdemont com el President de l’1 d’octubre”. 

“Enfortir la legitimitat del Consell”

El President d’Òmnium ha volgut destacar, a més que es sent “interpel.lat per aquest procès electoral”, del Consell per la República. “La data havia de ser una data que tot i que hem parlat moltes vegades, sí que teníem ben present que la trobada d’avui, el primer cop que jo vinc a Brussel·les, devia ser per a enfortir la legitimitat del Consell”. 

El President Puigdemont ha explicat que la visita de Cuixart es produeix tan sols “24 hores després que la Cort Constitucional belga hagi fet un pas fonamental per la llibertat d’expressió i hagi marcat una distància sideral respecte de les resolucions judicials de l’Estat espanyol”. També ha tornat a recordar la “feliç coincidència de que és el primer cop que el Consell enceta unes eleccions i avui és el dia de Sant Narcís, i fa quatre anys que vaig deixar casa meva”. 

Sempre íntim i proper amb aquesta darrera frase, Puigdemont ha fet palesa la seua alegria perquè “el president d’Òmnium sigui avui aquí a la Casa de la República. I és una feliç coincidència perquè tenim en aquests moments 100.000 persones sòcies del Consell per la República i quasi totes estan avui votant”.

Aprenentatges i una proposta és el llibre que Jordi Cuixart li ha deixat com a present a Carles Puigdemont i que es presenta al públic el proper 9 de novembre, sota el segell de la Editorial Ara Llibres.

Comentaris

  Vendetta Octubre 29, 2021 | 20:08
  Trobades de botiflers
  jordi Octubre 30, 2021 | 09:55
  4 años de su huida en el maletero mientras.... 4 años cuixart en la carcel
  Luisnomeacuerdo Octubre 30, 2021 | 11:22
  Caracuervo y el pastelero dos exponentes del rancio fascismo independentismo de la tractoria profunda.
  Groc Octubre 30, 2021 | 12:22
  Puigdemont a cridat a l'ordra a Cuixart?
  Tripartit no, gràcies Octubre 30, 2021 | 12:55
  Jo admirava Cuixart i pensava que l'abandó per part d'Òmnium de la defensa de la llengua catalana era degut a que, aprofitant el seu empresonament, n'havia pres el control el republicanisme espanyolista. Després de l'abraçada de Cuixart amb en mandonguilla, la defensa de la Colau davant els veïns de Gràcia que la xiulaven i la persistència d'Òmnium de dedicar-se a coses alienes a la defensa de la llengua, tot i que algunes importants des del punt de vista democràtic, haig de dir que m'ha decebut extraordinàriament, La Muriel mai hagués permès l'evolució actual d'Òmnium
  Aigualit Octubre 30, 2021 | 18:44
  Hahahaha trobada d'alt nivell. Quina fartada de riure. Cada cop el món sembla mes El Jueves

Nou comentari