El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cuixart alerta que la llei de l’audiovisual “vol ser l’estocada definitiva” al català
  • CA

El sector de l’audiovisual català clama per una nova llei que protegeixi el català amb quotes de producció pròpia i doblatge. Així s’ha escenificat a l’acte que Òmnium Cultural ha organitzat aquest dimarts amb una important representació del sector audiovisual català. El president de l’entitat, Jordi Cuixart, ha tancat l’acte, celebrat al MUHBA Oliva Artés, alertant que la norma estatal “vol ser l’estocada definitiva al català”, i l’ha definit com “la llei Wert portada a l’audiovisual”.

A l’acte hi han assistit les principals entitats i institucions i s’ha volgut simbolitzar la unanimitat del sector en el reclam al govern espanyol perquè no menystingui la llengua en la futura Llei de l’audiovisual -que s’està ultimant- i estableixi quotes de producció pròpia i continguts doblats en català a les principals plataformes, entre altres reivindicacions. Algunes d’aquestes, que les plataformes i operadores, independentment del país on tinguin la seu, hagin de tenir en el seu catàleg un mínim d’un 15% de producció pròpia; que les plataformes hagin de tenir un mínim d’un 60% del seu catàleg doblat al català, incloent-hi totes les estrenes de l’any en curs; que no s’eliminin les competències reguladores del CAC en detriment de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC); i que el mecanisme contemplat a la llei per obligar les plataformes a finançar via impostos RTVE inclogui també la CCMA i la resta de televisions públiques dels Països Catalans.

Aquestes reivindicacions han aplegat aquesta tarda a Barcelona una important representació del sector audiovisual. La trobada s’ha produït en ple debat sobre la nova Llei audiovisual espanyola, que adapta la directiva europea en la matèria i que ha de regular aspectes com les quotes de producció pròpia. Ara mateix, l’avantprojecte de llei presentat pel govern espanyol només es contempla una quota d’un 5% de produccions en castellà, però el Govern va aconseguir frenar-la.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a octubre 19, 2021 | 22:26
    fat boy octubre 19, 2021 | 22:26
    Fes-los una abraçada.
  2. Icona del comentari de: Badall a octubre 19, 2021 | 23:36
    Badall octubre 19, 2021 | 23:36
    L'audiovisual en català no es rentable, es la crua realitat pero es així de senzill. Nomes es pot fer alguna cosa i petita amb subvencions publiques cosa que no es gaire mantenible. Això no vol dir que el català mori, pero quant abans acceptem la realitat abans la superarem. I qui digui que no es cert siusplau que produeixi cultura en català, jo ho he fet. La literatura i musica es lo unic que se salva i en pocs casos.
  3. Icona del comentari de: Anònim a octubre 20, 2021 | 00:32
    Anònim octubre 20, 2021 | 00:32
    Doncs fa més falta que mai que Òmnium es deixi d'escoles de pacifisme i de collonades i es preocupi de la llengua, l'objectiu pel qual ens vam fer socis
  4. Icona del comentari de: Uyuyui a octubre 20, 2021 | 08:55
    Uyuyui octubre 20, 2021 | 08:55
    El Catalán ya no mola ....es antipático .... Odium cultural uno de los artífices...
  5. Icona del comentari de: Vergonya de traïdors a octubre 20, 2021 | 11:45
    Vergonya de traïdors octubre 20, 2021 | 11:45
    L'única opció és la Independència, Cuixart. Ja ho has oblidat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa