El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cuixart envia una carta a Pedro Sánchez per reclamar-li l’amnistia
  • CA

El president d‘Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha signat una carta dirigida al president espanyol, Pedro Sánchez, amb què reclama l’amnistia dels presos polítics. La missiva, però, trigarà uns dies a enviar-se perquè l’entitat buscarà suports per tal que signin la petició. La carta ha estat presentada aquest migdia en un acte a la plaça Catalunya, just quan es compleixen tres anys de l’empresonament de Cuixart i Jordi Sànchez, aleshores president de l’ANC. A l’acte un mur de cel·les on els barrots eren bolígrafs, permetien signar la petició i descobrir fotografies dels presos engarjolades amb els bolígrafs. 

En la carta, Cuixart “emplaça” el president espanyol “a rectificar el despropòsit del seu predecessor, Mariano Rajoy, d’externalitzar la gestió d’aquest conflicte als tribunals i de fer de la repressió l’única resposta a la majoria política i social catalana que vol exercir l’autodeterminació”. “Creiem sincerament que una amnistia que posi el comptador a zero és fonamental”, remarca Cuixart.

El president d’Òmnium remarca la constitucionalitat de l’amnistia i li recorda que només li cal la majoria que el va fer cap de l’executiu espanyol.  “Abandoni la por i faci aquest pas decisiu per afrontar d’una vegada per totes un diàleg sense condicions i una negociació honesta per resoldre el conflicte”, proposa Cuixart. “És l’Estat espanyol, doncs, qui amb l’amnistia té l’oportunitat de reconèixer aquesta injustícia col·lectiva de reparar el dany a les víctimes i d’establir les mesures oportunes per restablir els drets humans”, afegeix.  “En lloc de ser investigats per la fiscalia, els responsables d’apallissar 1.000 votants del referèndum de l’1 d’Octubre han estat condecorats”, retreu Cuixart.  En darrera instància, Cuixart avisa que el moviment independentista no pot renunciar a l’exercici dels drets, “lluitar per la llibertat del país” o “denunciar la repressió”.

Durant el dia d’avui, el mur amb elss bolígrafs, inspirat en un acte de denúncia dels presos polítics a Birmània, realitzada per Human Watch Rights fa deu anys, s’estarà a la plaça de Catalunya. La intenció és recollir el major nombre de suports en pro de l’amnistia. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa