Cuixart demana als partits “no malbaratar” el resultat del 14F

En un acte envoltat d'activistes del sobiranisme de les últimes dècades, avisa l'Estat espanyol que "ha fracassat" en el seu intent de derrotar l'indepndentisme

El 14F ha sigut una nova victòria del catalanisme, una “fita històrica que ha de proporcionar autoestima col·lectiva i responsabilitat”. Aquesta és la lectura que en fa el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que aquest matí ha aprofitat per fer un acte davant la premsa en el que podria ser un dels seus últims diumenges en semillibertat després del recurs de la fiscalia contra el tercer grau. La compareixença tenia l’objectiu de llançar dos missatges, un dels quals adreçat als partits sobiranistes que ara mateix estan immersos en la negociació per al nou Govern. “Ara són els partits els qui han d’assumir aquesta responsabilitat com a pròpia i actuar amb tanta ambició com sentit d’estat“, ha subratllat. “No podem malbaratar aquest resultat històric, som majoria com mai ho hem estat”, ha recordat. “Apel·lem a la clase política a deixar de girar l’esquena a la cultura i enfortir la cohesió social amb una aposta decidida per l’educació, davant l’ascens de l’extrema dreta”, ha demanat.

No ha deixat de banda la part no independentista de la societat catalana. Ha recordat “la voluntat de ser un sol poble” i que tot i ser majoria “cal seguir compartint-lo amb tots aquells conciutadans que encara no veuen en la construcció de la República el seu projecte de present i futur”.

L’altre missatge era per a l’Estat espanyol, al qual ha recordar que “durant 10 anys ens ha dit que no érem prous, ens ha empresonat”. “Doncs no uns n’heu sortit, heu fracassat, continuem dempeus, som més que mai”, els ha dit.. “Tots els poders de l’Estat saben bé què ha passat en aquest país els últims anys, com també saben que, avui, la majoria de catalans i catalanes no volen formar part d’Espanya” ha assegurat. I ha afegit: “Una majoria encara més gran, el 80% de la societat catalana, defensa l’amnistia com a instrument imprescindible per l’inici de la negociació del conflicte polític”

I ha advertit que “l’objectiu no és sortir de la presó sinó continuar lluitant”, en una referència clara al fet que els indults que suposadament prepara el govern espanyol no desactivaran cap reivindicació.

Per llançar aquest missatge, Òmnium Cultural ha organitzat un acte amb assistència reduïda al magnífic escenari que és la sala gran del Museu Marítim de Barcelona, sota les voltes del gòtic civil de les antigues drassanes. Allà, s’ha repassat la història del catalanisme, el sobiranisme i l’independentisme al llarg i s’ha comptat amb convidats que han participat en els últims 50 anys en aquesta “lluita nacional”. Hi eren Elisenda Paluzie, David Companyon, Meritxell Borràs, Francesc Homs, Irene Rigau, Gabriela Serra, Joan Manuel Tresserras, Magda Oranich, Eliseu Climent i Núria Cadenas entre d’altres: totes les èpoques i totes les sensibilitats.

Comentaris

  Luigi des de Itàlia 22/02/2021 8:21 am
  Bravo Jordi. Les teves son paraules de pau i diàleg cap a un Estat que ha olbidat que vol dir escoltar
  Cuixart lider 22/02/2021 7:34 am
  Bravo Cuixart! Tu saps on hem d'estar en cada situació! Tu has portat la presó amb el goig de la lluita incessant. Tu ets el meu lider junt amb Puigdemont. Mentre hi sigueu hi haurà esperança!
  Rufian i Junqueras 22/02/2021 7:24 am
  Rufian diu al Congreso que les eleccions no han anat d'independentisme o no, sinò de faixisme o no. Tota la lluita per la llibertat de Cat. depassada, segons ell. I Junqueras va i li compra l'anàlisi. Tots dos estan fora del context català. Cuixart Junts i la Cup, no. A veure si Aragonès ho redreça
  verevero 22/02/2021 5:55 am
  Es aixó el que fara ER, malbaratar. No es poden servir dos amos, una entitat estrangera i la gent del teu pais al mateix temps.
  Desgràcia d'Erc 21/02/2021 9:11 pm
  Quina vergonya ERC! Teniu contacte amb Cuixart a la presó i no n'heu après res. Us refieu del marc de l'estat que ha adoptat Rufián. Quina desgràcia.
  Xavier 21/02/2021 8:03 pm
  Mentre Cuixart emplaça els partits polítics a no malbaratar el resultat electoral, ERC, el primer que farà serà un govern amb els comuns, tot deixant JxCat a l'oposició. Cuixart, tens massa seny en comparació amb els polítics, especialment amb els d'ERC l'única preocupació dels quals és fer desparèixer JxCat. La independència ha desaparegut de l'agenda d'ERC.
  Pepe 21/02/2021 6:19 pm
  No confiïs amb els partits independentistes Cuixart doncs ells no ens portaran mai la independència.
  alfa 21/02/2021 4:50 pm
  Dono les gràcies a aquest diari per poder expressar la meva opinió: Els catalans si no se secunden aniran tots a Perpinyà
  26
  13
  Respon
  Gregori Samsa 21/02/2021 4:12 pm
  Al despertar aquell matí la Dinamarca del Sud es va veure convertida en un repugnant Detroit.
  Catalunya arruinafa 21/02/2021 3:34 pm
  TRAPERO PRESIDENT,SERA, L,UNIC Q PORTARA ORDRE I BONANÇA A CATALUNYA, ERC,JUNTS I CUP NOMES RUINA I DESESPERACIO A CATALUNYA ,MOLT EM TEMO Q CATALUNYA S,ESFONSARA A MANS DELS RADICALS
  Dr Sallop 21/02/2021 2:04 pm
  VASCOS : Estigueu tranquils que aixo sembla una orga de grills !! o de gats...o un desproposit totral, per tant, vossaltres seguireu vivint de conya am el CUPO que el paguem els CATALANS !!! AMICS VASCOS !! NOS TOMAMOS UNOS VINOS ....???
  Ramon 21/02/2021 1:46 pm
  Espanya va assolir fins a cinc de llurs objectius: 1. Que per culpa d'ERC tornés a quedar un partit sucursalista en primer lloc; 2. Que ERC quedés per davant de JxCat; 3. Que el PdCat els permetés el sorpasso d'ERC però sense que entrés al Parlament; 4. Que el vot independentista caigués molt en xifres absolutes; 5. Que qualsevol govern sense sucursalistes continuaria depenent de la CUP; Per contra, cal comptar com a dades bones que: 1. La xerrameca de l'eixamplament de base s'estavella amb escandalós estrèpit; 2. Per aconseguir aquesta victòria per la mínima, tant Espanya com ERC han hagut de comprometre's a coses que ara els passaran factures que no podran pagar-les: els tenim agafats per l'entrecuix; 3. Teòricament l'independentisme ha augmentat la majoria absoluta en escons i ultrapassat el llindar del 50% en vot; 4. L'"espai convergent" no ha sofert la davallada per la que tant frisa i malda Espanya (de fet, en relació amb el 2017 ha augmentat l'avantatge en vot sobre ERC); 5. Que amb aquestes aritmètiques parlamentàries i amb les actuals conjuntures socials, mèdiques i econòmiques sigui ERC qui sofreixi més els desgasts, que en tindrà per totes bandes, és una oportunitat. Tanmateix, al meu parer, els cinc punts dolents tenen més pes que els bons i per tant poc que es podria "malbaratar" gaire uns resultat ja de per si més aviat negatiu.
   Ramon! Er molt pesat! 22/02/2021 8:59 am
   No ens castiguis tant, afluixa una mica...
  Independentista 21/02/2021 1:24 pm
  Benvolgut, els únics que poden derrotarz l'independentisme som els mateixos catalans. Tan de bó vagi errat, però ja vindrà just que els partits deixin de banda lles seves lluites per un miserable escó.

Nou comentari