Cuixart diu que Martín Villa té “morts a les seves espatlles”

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha celebrat que Argentina hagi obert un procediment judicial contra l’exministre Rodolfo Martín Villa. En la seva intervenció aquest diumenge al II Congrés Mundial per la Pau, organitzat per l’International Peace Bureau, ha assegurat que Martín Villa és “un criminal” amb “delictes de sang i amb morts a les seves espatlles”.

El líder d’Òmnium ha parlat de la Transició espanyola i ha criticat que la llei d’amnistia d’aleshores fos en realitat “una llei del perdó contra aquells que van cometre crims contra la humanitat”. Cuixart ha participat en la taula rodona “Mediterrània: Horitzons tensos. Com pot contribuir la societat civil a transformar conflictes?”, juntament amb Ghalia Djimi, líder de la societat civil saharaui pro-referendum i del moviment pro-drets humans, Lema Nazeeh: advocada internacional i líder del moviment no violent de Palestina, i Luca Gervasoni, director de Novact.

Cuixart també ha lamentat la “violència exercida” per l’Estat espanyol que té com a objectiu “intentar crear una fractura social en la societat catalana i entre la societat catalana i l’espanyola”. “Els polítics espanyols, així com els poders de l’estat i la intel·lectualitat espanyola, es neguen a veure l’evidència que a Catalunya hi ha un clam majoritari per exercir el dret a l’autodeterminació”, ha assegurat.

El president d’Òmnium Cultural també ha defensat la necessitat d’un estat propi per ser la “manera més eficient de fer front a les desigualtats socials” i ha recordat que encara hi ha més de 3.500 represaliats i exiliats, per això, ha remarcat que els indults “no són la solució al conflicte”.

La jutgessa argentina li ha imposat un embargament de béns per valor de 1.134 milions de pesos argentins –uns deu milions d’euros– i presó preventiva, de la qual n’ha quedat exempt. Considera que era “màxima autoritat de l’ordre públic”, que ostentava una “posició preponderant” a l’executiu espanyol durant els fets pels quals ha resultat processat i que des d’allà “es van propagar les ordres cap a aquells que van resultar executors directes dels delictes”.

El Govern i l’Ajuntament de Barcelona ho celebren

Govern i Ajuntament de Barcelona també han aplaudit la decisió de la justícia argentina. “Ja era hora. Fa dècades que sabem que no haver estat l’executor no eximeix de responsabilitats”, ha assenyalat el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa. “La justícia argentina ha de ser qui jutgi un dels repressors del franquisme. El que Espanya no entoma ho han de fer les jurisdiccions estrangeres”, ha apuntat la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, precisament en l’acte de record als més de 1.700 republicans executats a Barcelona, al fossar de la Pedrera. “L’atado y bien atado era cert i continua vigent a les altes instàncies de la judicatura espanyola”, ha afirmat Ciuró.

Comentaris

  Veterà antifranquista. Octubre 17, 2021 | 15:26
  També en tene d'altres que corren sense cap obstacle per aquí. Felipe González entre ells.
  Cierto Octubre 17, 2021 | 16:07
  Fredy Betanachs de Terralliure también, pero si es independentista, voy a manifestaciones con el. Carles Sastre pone bombas a la gente en el Pecho, pero como es independentista, voy a Manifestaciones y me llevo bien con él. Otegui, también tiene muertes en la espalda, pero como es independentista, me cae bien y salgo a manifestaciones con él.
   fat boy Octubre 17, 2021 | 19:23
   Una cosa es assassinar democrates i una altra, molt diferent, executar feixistes.
  fat boy Octubre 17, 2021 | 16:14
  Res que no es pugui arreglar amb una abraçada, Cuixart.f
  Vendetta Octubre 17, 2021 | 19:32
  Corra hippy ves a abrazarlo tros de botifler
  Luisnomeacuerdo Octubre 17, 2021 | 20:25
  Caracuervo y su odio visceral, le faltan otros cuatro años en el trullo para que sea normal.

Nou comentari