“És tot surrealista, no sé si m’esteu fent una broma i tot això no està passant perquè costa donar-hi crèdit”. L’advocat Jaume Alonso-Cuevillas amb el seu estil particular de fer discursos que ja s’ha fet un lloc als mítings de JxCAT, ha imprès un to enigmàtic a la seva intervenció d’aquest dimecres a Badalona. Cuevillas ha dit que amb els vots de la gent i l’opinió pública internacional els astres s’alinearan a favor de la república catalana. Ara bé, “caldrà un detonant”, ha advertit. “Però en els propers mesos —ha continuat—, passaran coses que ens permetran una intervenció que obligui l’Estat a moure fitxa, sabem que voluntàriament no ho faran, però els obligarem a fer-ho”.

No ha donat més detalls i ha deixat l’interrogant sobrevolant, després d’haver comentat l’actitud dels darrers dies del president del Tribunal Suprem Manuel Marchena. “Cal sentit comú i bona educació, no pots presidir adequadament un judici”, ha advertit. L’aspresa recent de Marchena és per Cuevillas un element que fa mala espina: “És el preludi que tindrem una sentència injusta i condemnatòria cap als nostres dirigents”.

L’advocat, que esquitxa els mítings amb notes d’humor i ironia, no s’estalvia crítiques contra l’Estat espanyol, “irascible i ferit en el seu orgull, que no suporta la diferència catalana”. Tan ferit es troba que “ens vol aniquilar i eliminar com a poble”, ha exclamat l’advocat que, precisament per aquesta mala intenció de l’Estat ha demanat el vot per la llista de JxCAT a Europa, per permetre que els exiliats puguin ocupar un seient al Parlament Europeu. Si després del 26-M JxCAT aconsegueix aquests llocs a l’Eurocambra el procés català “agafarà una dimensió inesperada”.

Torra: “El 26-M deixem muts els que volien apartar Puigdemont”

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’hi ha afegit després reclamant també el suport pel 26-M perquè “tornem a deixar muts a molta gent, a tots aquells que volien apartar Puigdemont, a tots els que ens volen atemorits quan saben que des de l’1-O ja no tenim por”. Torra ha dit que volia deixar un missatge d’optimisme però també ha fet un avís per a navegants: “Hem de ser conscients del moment històric que vivim, de la determinació que hem de tenir”.

Quim Torra

Quim Torra (JxCAT)

Per la seva banda, el president a l’exili, Carles Puigdemont, ha tancat el míting a través de videoconferència des de Brussel·les. Puigdemont ha demanat el vot perquè els exiliats puguin fer la feina que han fet al llarg d’aquest any i mig. De fet, el president a l’exili ha dit que un suport ampli a Europa ha de servir per “multiplicar” els esforços que s’han fet fins ara. L’objectiu serà seguir “defensant la legitimitat del Govern que va fer l’1-O i el Parlament que va acompanyar la societat en la seva voluntat de fer república”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa