El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cuevillas: “Abans de la sentència d’Estrasburg ja serem una república”
  • CA
Jaume Alonso-Cuevillas | Europa Press

 

 

L’advocat de Carles Puigdemont i candidat de JxCat en el Congrés per Girona, Jaume Alonso-Cuevillas, ha assegurat que Catalunya serà “una república” abans que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), a Estrasburg, es pronunciï sobre el judici als líders sobiranistes en el Tribunal Suprem. En una entrevista d’Europa Press amb motiu de la publicació del seu llibre 1 judici (polític) i 100 preguntis (Símbol Editors), Cuevillas ha afirmat: “Abans que tinguem la sentència d’Estrasburg ja serem una república“, una decisió judicial que augura per a dins de cinc i vuit anys.

  

 

 

L’advocat preveu que després de la sentència del Suprem, les defenses presentaran recurs d’empara al Tribunal Constitucional i, una vegada esgotada la via interna, es recorri al TEDH, però avisa: “Estrasburg, si ens va bé com esperem, serà una solució puntual per als presos, que està molt bé. Però no ens donarà la república”. Per a Cuevillas, que presentarà el seu llibre aquest dilluns en un acte amb el president de la Generalitat, Quim Torra, en el Teatre Poliorama de Barcelona, la condemna “està decidida”, ja que una majoria dels membres de la sala ja van formar part de la sala d’admissions de la querella de la Fiscalia, però no està acordat encara per quants anys.

 

“Crec que ens quedarem a la meitat -de les peticions inicials de les acusacions- perquè volen una sentència per unanimitat per a evitar vots particulars i hi ha dos o tres magistrats que no ho veuen tan clar, i en el moment de consensuar hauran de rebaixar plantejaments”, ha argumentat, malgrat que ell cregui que se’ls hauria d’absoldre, des d’una anàlisi purament jurídica. De fet, respecte al relat de fets que fa la Fiscalia en el seu escrit d’acusació, que abraça actes de 2012 a 2017, ha ironitzat: “No hi ha prou Viagra a tot el mercat per a mantenir un aixecament cinc anys, és impossible”, per la qual cosa, als seus ulls, no hi ha delicte de rebel·lió.

 

Reactivar l’euroordre a Puigdemont

 

Segons el seu criteri, els condemnaran per un delicte de conspiració per a la rebel·lió perquè, “com no hi ha hagut violència diran que hi havia un pla per a un aixecament”, i ha postil·lat que han de mantenir la condemna per malversació de cara una eventual reactivació d’una euroordre contra Puigdemont. Ha vaticinat que les euroordres -“de posar i treure”, ha ironitzat- es reactivaran quan hi hagi sentència del Tribunal Suprem, que jutja a membres de l’anterior Govern, a líders socials i l’expresidenta del Parlament, i ha confiat que no prosperin.

 

Cuevillas creu que els acusats estan vivint una represàlia: “És un càstig vestit de procés judicial, el propi Estat espanyol en 2005 va despenalitzar el delicte de convocatòria de referèndum il·legal“. Ha considerat que el tribunal no és imparcial i “el judici no és més que un tràmit perquè la llei obliga a fer un judici abans de dictar una sentència i per tant no se’l poden estalviar”. Així i tot, ha considerat que és “el judici més important de la història d’Espanya i un dels més importants d’Europa”, i s’estudiarà en les facultats de dret durant dècades.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa