Cues, “patates a l’Ayuso”, “sense novetat a la zona nacional” i el sud es desperta

Molta participació en tots els barris de la capital espanyola per a les eleccions de la Comunitat

A les set del vespre havia votat el 69,19% del cens a les eleccions a la Comunitat de Madrid. Onze punts per sobre de les eleccions de 2019 a la mateixa hora. De fet, les cues als col·legis electorals es mantenien des de tot el dia. El sud de la comunitat s’ha despertat amb una participació disparadíssima. Unes zones que, tradicionalment, com a suburbis, són feus de l’esquerra. Però a la coneguda “zona nacional”, on s’havien muntaven manifestacions contra l’estat d’alarma, la gent també feia cua, amb bandera espanyola al canell o a la mascareta.

La jornada es va desenvolupant amb certa normalitat controlada. Amb una aire de semidissabte, un feiner estrany. Al Col·legi Isabel II, davant del mercat Barceló, hi ha una cua que es bifurca en tres per a cada secció electoral. Els interventors van de bòlit, reparteixen mascaretes i pregunten als votants per la secció per distribuir-los per cues. És un dels exemples que es va veient per Madrid. Estan tan abocats als votants que se les han tingudes. Els de Vox acusaven als socialistes de manipular la gent de la cua per tal que els votessin. Els socialistes aixecaven els ulls cap al cel amb un posat de “tinc coses millor per fer que escoltar-vos”.

Les papes a l’Ayuso anunciades al Bar La barca del Patio/QS

Curiosament, pocs minuts després de l’estira i arronsa, ha arribat una parella amb mascareta verda i bandera espanyola brodada preguntant amb veu alta i estrident: “És aquí on es vota a Vox?”. I s’han saludat efusivament amb els interventors de la formació ultra que presenta com a candidata Rocio Monasterio. Luis, interventor de Vox, amb melena grisa espessa i pentinada cap enrere, texans de marca, camisa Furest i mocasins, explica a El Món que “la cosa està disparadíssima”. No amaga l’eufòria. De fet, creu que la seva formació no només ha marcat aquestes eleccions sinó totes les que s’han celebrat fins ara. “Marquem l’agenda”, diu. “I avui ve molta gent, això està molt, molt bé”, conclou. La resta dels interventors de Vox enraonen sonorament amb els del PP que comparteixen gust pels mocasins sense mitjons.

A pocs metres, hi ha en Julián interventor del PSOE. Un xicot jove, amb barba de dies, texans i vambes de disseny. És simpàtic i cordial. Reparteix mascaretes i tot sovint desembolica un paperot amb la llista de carrers per destriar les seccions electorals dels votants que no saben quina cua agafar per a la seva mesa electoral. “Es un gran dia”, admet eufòric a la vista de la participació. De fet, molts votants que no amaguen el seu vot per a les formacions d’esquerres estan convençuts que la participació els beneficia. “Com va passar amb Zapatero, aquell 2004, amb un Madrid sobtat pel terrorisme i les mentides”, comenta una votant veterana.

Interventors del PP i Vox expliquen la cua als votants de l’escola Isabel II/QS

Mentre hi ha cues, al carrer Núñez de Balboa, a la zona alta de la capital de l’Estat, que fou l’escenari de les protestes contra les restriccions, hi ha plena normalitat. La majoria de rètols electorals són de Vox. Fins i tot, decoren la seu de districte que serà la seu judicial electoral. La imatge d’Abascal i Monasterio apareix entre gent vestida per jugar a pàdel, parelles benestants que passegen i conserges mudats com fotògrafs de casament que vigilen les entrades dels edificis majestuosos amb els peus clavats al pedrís. Un d’ells recorda que a pocs metres van celebrar una nit electoral els de Vox. “Aquí és la seva zona, sembla la zona nacional!”, alerta sorneguer.

En canvi, als bars i les terrasses si bé no sembla per l’aspecte un cau de bolxevics tampoc s’hi veu una propaganda extraordinària en pro de l’Ayuso, la sobiranista, que teòricament ha defensat la llibertat, sobretot la dels hostalers a continuar venent Mahou. Una cervesa amb la que la comunitat de Madrid hi té una relació sentimental. En canvi, a tocar de la plaça de Cascorro, dedicada a Eloy Gonzalo, un soldat espanyol elevat a heroi per cremar amb una llauna de petroli una posició dels independentistes cubans. Hi ha un bar excels batejat com La Barca del Patio, un establiment andalús, que té com a plat estrella d’aquests dies les Papes a l’Ayuso. Segons en Paco, el seu creador, “hay pocas papas y muchos huevos”. Un homenatge molt cañí al geni i figura de la presidenta que els ha “mantingut la llibertat”.

Tot i l’eufòria dretana, la participació deixa l’escenari molt, molt obert. A Madrid capital, la participació ha pujat en deu punts, però al sud -de tradició d’esquerres i que ha servit de desplaçament a les grans poblacions obreres- la participació també s’ha disparat. Móstoles, Fuenlabrada o Leganés enfilen una participació superior al 13%. Però, al nord, on hi ha poblacions de tradició pepera també s’han animat els votants. Boadilla del Monte, on curiosament viu el comissari Villarejo, o Las Rozas, han elevat la participació en gairebé un 15%. La comunitat de Madrid vota, el que no se sap encara és si vota “comunisme o llibertat”.

Nou comentari