Cs perd una demanda judicial contra Torra

El TSJC rebutja el recurs que va presentar el partit contra la fórmula de jurament utilitzada pel president de la Generalitat inhabilitat en la seva presa de possessió

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha rebutjat el recurs de Cs contra la fórmula de jurament utilitzada per Quim Torra en la seva presa de possessió com a president de la Generalitat. El partit considerava que la fórmula “neutralitza” la recepció del càrrec en el moment en què va expressar que només compliria les obligacions que fossin compatibles amb la fidelitat al poble de Catalunya. Al seu parer, això era una acceptació condicionada “il·legal i nul·la”. La frase que va pronunciar Torra va ser la següent: “Prometo complir lleialment les obligacions del càrrec de President de la Generalitat, amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, representat pel Parlament de Catalunya”.

El tribunal, per la seva part, conclou que no hi ha cap normativa que estableixi els termes que s’han d’utilitzar per prendre possessió del càrrec. Els magistrats subratllen que si bé hi ha l’article 108.8 de la LOREG que és aplicable als diputats dels parlaments autonòmics, en aquest cas no s’ha recorregut la fórmula utilitzada per Torra quan va prendre possessió com a diputat del Parlament, sinó com a president de la Generalitat. El que es recorre, per tant, no és la presa de possessió d’un càrrec electe, sinó d’un candidat investit per la majoria dels diputats d’un parlament. En aquest cas, l’exigència que es juri o prometi obediència o lleialtat a la Constitució i al rei no està prevista en cap norma.

D’altra banda, el tribunal també remarca que tot i que Torra no va prometre acatar la Constitució, això no suposa que no estigui subjecte a ella.

Nou comentari