El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cs denuncia la Mesa del Parlament davant la JEC per mantenir Juvillà
  • CA

Cs ha fet efectiva la seva amenaça de denunciar davant de la Junta Electoral Central (JEC) la votació ahir del ple del Parlament que ha habilitat la cambra catalana a emprendre accions legals per protegir l’escó del diputat de la CUP, Pau Juvillà, condemnat per desobediència. En un escrit a la JEC, Cs demana que s’adoptin les mesures adequades que facin possible l’execució immediata de l’acord de la JeC de 20 de gener el 2022. Segons el partit taronja, si no es compleix el requeriment es produeix “un greu incompliment de la legislació electoral que, en darrera instància, afecta principis i valors substancials de l’ordre constitucional, i, a més, una vulneració dels drets fonamentals de les candidatures diferents a la de la CUP”.

Segons la denúncia, se sol·licita que es requereixi a la presidenta del Parlament i a la secretària general perquè comuniquin i acreditin a la JEC en el termini improrrogable de 24 hores els actes i resolucions parlamentàries que han donat compliment i efectivitat a l’acord de la JEC del 22 de gener del 2022 i la sentència del Tribunal Superior de Justícia de 14 de desembre de 2021 que ha comportat, segons defensen, “la causa d’inelegibilitat automàtica prevista per la Loreg” de Pau Juvillà.

A més a més, Cs demana que s’acordi, després de les actuacions necessàries, “la incoació del pertinent procediment sancionador contra totes les autoritats del Parlament (presidenta i membres de la Mesa del Parlament que no han instat en l’exercici de les seves funcions i responsabilitats” a “donar compliment a la pèrdua de la condició de diputat” de Juvillà. També reclama sancions per a la secretària general per la suposada infracció de la LOREG.

El Parlament va aprovar ahir tirar endavant recursos contra l’ordre de la JEC de retirar l’acta a Juvillà. La cambra també ha demanat mesures cautelars per deixar suspesa la resolució. Es demana al Tribunal Suprem que es posicioni sobre si la JEC és un òrgan competent i si preval el que digui un òrgan electoral abans que les normes pròpies del Parlament, que no permeten retirar l’acta fins que una sentència no sigui ferma.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a gener 27, 2022 | 07:12
    Ricard gener 27, 2022 | 07:12
    Genteta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa