Cs celebra que ERC i PNB “s’enfadin” per l’acord amb el PSOE

Bal afirma que el seu grup ha aconseguit el compromís de Sánchez d'una sortida "igualitària" del confinament

El portaveu de Cs al Congrés dels Diputats, Edmundo Bal, ha assegurat aquest dimarts a Telecinco que l’acord assolit entre la seva formació i el govern espanyol per a la pròrroga de l’estat d’alarma assegura una sortida “igualitària” de la crisi sanitària i garanteix que no hi hauran “elements polítics” que decideixin els canvis de fase. Bal ha celebrat que ERC i PNB “s’enfadin” pel seu acord amb el president espanyol, Pedro Sánchez, perquè al seu entendre és una demostració que Cs “va per bon camí”.

El portaveu de Cs ha fet referència als dubtes que genera el punt 1 de l’acord amb Cs, que estableix que les mesures del decret “seran idèntiques per a tot Espanya, garantint la igualtat dels espanyols a la recta final del confinament, sense perjudici de la progressió sanitària de cada territori”. Un punt que cal veure com encaixa amb l’acord signat amb el PNB i ERC, que estableix que un cop els territoris passin a la fase III (alguns el pròxim dilluns), les CCAA assumiran les competències “per a l’adopció i execució de les mesures d’aquesta fase”.

Bal ha valorat de manera “positiva” les reticències que ja ha expressat el president del PNB, Andoni Orúzar, que ha advertit que els termes de l’acord amb Cs són “confusos” perquè “sembla que tornem a la situació prèvia on hi ha comandament únic per a tots, i aquests no són els termes que havíem pactat”.

“Els extremenys i els catalans sortiran tots per igual”

El portaveu de Cs ha afirmat que ha aconseguit la “garantia” del govern de Sánchez que “el procés de desescalada serà ordenat però igualitari” de manera que els territoris que es troben en una situació semblant “aniran sortint de la desescalada i passant de fases de manera igual”, i “els ciutadans tindran les mateixes garanties arreu del territori nacional”.

Es tracta, segons Bal d’evitar que “pel fet que políticament el govern espanyol necessiti el suport del PNB o qualsevol altre grup un territori aconsegueixi un avantatge injut o desigual”. “Els extremenys, els madrilenys, els andalusos, els bascos i els catalans sortiran tots igual”, ha sentenciat.

“No hi haurà elements polítics de decisió, sinó elements purament tècnics i sanitaris perquè els que es troben en la mateixa situació es trobin també en la mateixa situació jurídica, en la mateixa fase, i per tant que ERC o el PNB no puguin vincular el seu vot a un canvi de fase”, ha afirmat.

Nou comentari