La Crida rebaixa les expectatives d'un referèndum pactat a la seva ponència política

L'organització finalment accepta que els membres del seu govern puguin ser revocats, segons les esmenes transaccionades a la ponència organitzativa
Presentació de la Crida Nacional per la República a Manresa
Presentació de la Crida Nacional per la República a Manresa | CN

La Crida ha rebaixat les seves expectatives de cara a un referèndum pactat amb l'Estat, segons la ponència política transaccionada a la qual ha tingut accés l'ACN, i que es votarà al congrés constituent del 26 de gener al CCIB de Barcelona. El document que presentarà la nova organització política -que lideren Jordi Sànchez, Carles Puigdemont i Quim Torra- apunta que la voluntat d'un 80% de la societat a favor d'un referèndum "pot acabar tenint receptivitat en l'Estat", en condicional. En cavi, el text original afirmava que aquest clam "acabarà tenint, tard o d'hora", una resposta positiva de Madrid. D'altra banda, la ponència organitzativa accepta finalment que els membres del govern de la Crida pugui ser revocats. Al text original s'especificava que "no serien revocables" i que "només podrien dimitir".

 

La ponència política que es votarà el 26 de gener, després d'admetre les esmenes dels membres fundadors de la Crida -més de 15.000-, també elimina la següent frase que es proposava al text original: "No és versemblant imaginar un escenari on la resistència dels governants espanyols a escoltar aquest clam sobre un referèndum d’autodeterminació es perpetuï indefinidament en el temps".

 

Els portaveus de la Crida Gemma Geis i Toni Morral
Els portaveus de la Crida Gemma Geis i Toni Morral | ACN

 

D'altra banda, el text de la mateixa ponència afegeix un apartat nou sobre el compromís de Catalunya amb Aran i amb la cultura occitana, una de les reivindicacions persistents de la consellera Elsa Artadi, també impulsora de la Crida: "Aran és un País Occità plenament caracteritzat com una realitat nacional, política, econòmica, social, cultural i lingüística pròpia". "El compromís dels sobiranistes catalans de la Crida és fer costat al reforçament de la identitat aranesa reforçant les seves Institucions, la seva cultura i la seva llengua, tot treballant perquè els aranesos i les araneses puguin exercit el seu dret a decidir, el seu propi dret a l'autodeterminació", continua el fragment. 

 

La nova ponència política -que ha encapçalat el propi Sànchez des de Lledoners- també compromet Catalunya amb els Països Catalans: "Com a moviment polític la Crida reconeixem la unitat de cultura i de llengua de Catalunya amb el País Valencià, les Illes Balears i la Catalunya Nord, tot respectant els diferents processos i ritmes polítics de cada país. La nostra lluita per reforçar la democràcia a l’Estat, la defensa del dret a l’autodeterminació, la defensa de la independència i per la República Catalana només que poden afavorir la cultura, la llengua i la qualitat democràtica de tots els compatriotes d’aquells països", apunta el text.

 

Finalment, la ponència també afegeix un punt a la seva "carta de compromís polític", on la Crida aposta per potenciar un teixit productiu que posicioni la República en una situació "favorable" en el marc de l’economia mundial, millorant la competitivitat de les empreses i transformant l’actual mercat de treball en un model laboral "sostenible, cohesionat, equilibrat i equitatiu".

 

La ponència organitzativa aporta diferents esmenes per concretar les funcions, drets i deures de l'estructura de la Crida. Cal destacar, però, que en el seu article 8, sobre el Govern de la Direcció Política de la formació independentista, es canvia l'estatus dels membres d'aquest executiu. Si bé al text original s'assegurava que els dirigents del Govern de la Crida tindrien la condició de "membres nats" i que no serien revocables perquè només podrien dimitir, el text transaccionat ho edita: "El procediment de revocació d’aquests dos càrrecs s’ha d’establir per reglament", diu en referència a la presidència i a la secretaria general del Govern de la Crida.Comentaris
Dídac
Puigdemont i Torra per què no allibereu els presos ? Teniu la clau de Lledoners, els funcionaris i policia són de la Generalitat, que us passa ? Menys demanar calers i més ser coherent. Fins on arriba la vostra paraula i compromís ? O allibereu o plegueu !!!
referndum pactat aixo es sospitos o independencia o res espanya ens vol esclaus i autonomistes per pagar el cafe per tothom quina vergonya nosaltres el poble ho hem començat i nosaltres ho acbarem canya a aquests politiquets amb mentalitat d esclaus per catalunya
Despertar
Oh ens despertem ! Ohhhh ens adormiran !,,,,
Independentisme català=independentisme de pa sucat amb oli.
Bla, bla i bla , bla , bla. Paraules i paraules. Per intentar fugir endavant o dissimular l' autoderrota del darrer trimestre de l 'any passat. Ni hi havia res preparat i no hi van haver collons de fer res. L 'únic pla era un bluf molt evident. D' allà venen tots els mals. Més valdria que fossin sincers hi ho expliquessin (tots ens equivoquem o triem males opcions). Tot això de la Crida o l'altra cosa que s ha montat és perdre temps , energies i il.lusions.
Amb en Jordi Sánchez al capdavant, un altre que posa aigua al vi com en Junqueras, i les escorrialles del Pdecat, ja no queda cap formació independentista que es pugui votar ( la Cup és tornar a la marginalitat i el totalitarisme d'esquerres ) D'un principi es veia venir que la pota coixa del procés eren els polítics, al 2015 l'Anc hi va caure de quatre potes.
Cupaire
Molta rao tenia la cup de n anar a la crida ens han venut els que diuen independentistas disfressats d autonomistes poble unit poble mai sera vençut no llençem toalloles ni pas enrere fotem fora als venuts per 30 monedes borboniques em votat em guanyat independencia si o si
pep - manresa
Molt pessimista interessat (trolls del CNI o unionistes disfressats) corre per aquí, malauradament algun pres pateix la síndrome d'Estocolm (Junqueras) i algun altre polític vol seguir vivint eternament del processisme a Madrid (Tardà, Campuzano, Bel), però l'ANC (molt bé l'Elisena Paluzie) i la Crida són les nostres millors bases. La Crida ja està fundada amb la voluntat de desaparèixer un cop assolida la independència, ja hi seran a temps després ERC, PDeCat i la CUP de fer politica de partit.
Juan Hospitalet
Los unicos pardillos que quedan.ya son ERC, o quizas tambien saben que nunca habra referendum pactado pero desean alargar la trola para continuar en la silla.
Almogàver
Tot és pura xerrameca, els polítics ens han enredat. Ah... i ara els més tontos dieu-me que sóc un unionista fastigós. A aquest pas no serem independents ni en 30 anys
Groc
La Crida fen els estatuts d'un nou partit polític L'ANC es disoldra o continuara aportan capital huma dels socis de l'Asamblea?
Poble Català,
La lluita continua. Front unitari per les eleccions Municipals i Europees. Despertem les consciencies socials del Poble de Catalunya, neguem el vot partidista de domini manipulador del d'ERC, hi del PDeCAT, corruptors. 1) Front d'unitat per la Republicà del poble Català. Democràcia Avançada i Directa, 2) Vot de salvació per la CUP, 3) Vot Nul, i una gran abstenció al vot, per un verdader Front d'unitat per la Republicà del poble Català, Democràcia Avançada i Directa.
BADALONÍ I CATALÀ
No se com llegiu les notícies, ponències, etcètera..., El nou text vers el referèndum pactat ho posa en CONDICIONAL l'anterior en futur, es a dir, abans es confiava amb el paìs veí i ara amb desconfiança, per tant ón es el pà sucat amb oli?es que us agradava el "acabarà tenint, tard o d'hora"?si és així es que us interessa un referèndum pactat,espanyols?

envia el comentari