El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cotarelo: “Felip VI és la proa del vaixell castellà anticatalà”
  • CA

 

Ramón Cotarelo (Madrid, 1943) és escriptor i politòleg, i ha decidit sumar-se a la llista de JxCat al Congrés dels Diputats per Girona, on resideix des de fa uns mesos. En aquesta entrevista amb El Món, Cotarelo explica els motius que el van portar a traslladar-se a Catalunya i es mostra molt contundent defensant les llistes unitàries. El politòleg madrileny avisa que si a les eleccions espanyoles del proper 28 d’abril PP, Cs i Vox sumen i acaben governant a Espanya “serà un remake d’allò més patibulari, estúpid, agressiu i reaccionari a Espanya”, i alerta que “les conseqüències són imprevisibles”. 

 

Vostè va tancar la llista d’ERC en les eleccions del 21-D, i abans havia tancat una llista de la CUP. I en aquestes s’ha apuntat a la llista de JxCat. A què es deu el canvi de partit?

No ho entenc com un canvi de partit. De fet, també m’he apuntat a la Crida precisament perquè no és un partit i promet dissoldre’s quan s’aconsegueixi la República. Crec que anar l’últim en una llista és acte de suport moral. He anat en les tres llistes que m’ho han demanat: primer la CUP, després ERC, després JxCat. No faig distincions. La meva única condició és que es tracti d’una candidatura independentista al 100%.

 

Malgrat tot el que ha passat en els dos últims anys, l’independentisme no ha aconseguit mai fer llistes unitàries. Vostè n’és partidari?

Sí.

 

I què n’opina del fet que Oriol Junqueras no vulgui sumar-se a la llista de Puigdemont a les europees, com sí ho han fet Comín i Ponsatí? 

Opino poc. Crec que no anar en llista única en totes les eleccions és un error. Anar en llistes separades a les europees, un doble error, perquè el missatge que s’envia a Europa és que l’independentisme no va a l’una. 

 

Veu possible que el ‘trifachito’ governi a Espanya? Quines conseqüències creu que tindria?

Possible a Espanya ho és tot. Si governa el ‘trifachito’, serà un remake d’allò més patibulari, estúpid, agressiu i reaccionari a Espanya. Les conseqüències amb gent tan boja com aquesta són imprevisibles.

 

Què creu que passarà si Puigdemont surt escollit eurodiputat?

Que a Europa hi haurà un diputat que té el suport d’un poble per a defensar a Catalunya enfront d’Espanya i aconseguir la independència.

 

Ramón Cotarelo creus que el Judici al Procés és “una farsa que els ha sortit malament” | Jordi Borràs

 

Com veu el desenvolupament del Judici al Procés en el Suprem, ara que ja fa dos mesos que va començar?

Com una farsa que els ha sortit malament. Van pretendre fer una gran operació per a acusar falsament els independentistes de rebel·lió, i de violents a la gent que vam estar l’1-O en els col·legis. I els ha sortit malament perquè, a més d’una mentida absoluta, l’operació ha estat gestionada per la tropa d’incompetents i inútils que es troba habitualment a Espanya, des dels agents de la guàrdia civil als magistrats del Suprem. Franquistes autoritaris que no saben ni fingir un procés. El resultat ha estat que el món sencer ha vist que l’independentisme no és violent, sinó pacífic i democràtic, que no hi ha hagut cap delicte, i que una majoria de votants catalans vol la independència. I ha vist també que la violència i l’agressió han vingut sempre de l’Estat, que, si hi ha hagut delictes, els han comès les policies espanyoles i continuen cometent-los els fiscals i jutges espanyols, donant per bo un procés ple d’irregularitats i immoralitats, un ridícul polític.

  

Creu que la sentència ja està escrita?

Sí que ho està des del dia en què, a la meitat del procés, el cap de l’Estat, Felip VI, va interferir en el seu desenvolupament amb un discurs amenaçador (com tots els seus) en el qual palesament deia als jutges com havien de jutjar: l’obediència a la llei (a la llei espanyola de l’embut) està per sobre de la democràcia. La sentència serà condemnatòria. El que es dirimeix en aquesta farsa és la quantitat d’anys de privació de llibertat que aquests “jutges” submisos al poder polític imposen a unes persones innocents.

  

Quin paper ha jugat i juga el rei Felip VI en la repressió de l’Estat contra l’independentisme?

Felip VI és la proa del vaixell castellà anticatalà. El seu repugnant discurs del 3 d’octubre (dos dies després del referèndum) en el qual no sancionava la repressió de la policia i no tenia ni una paraula de consol als qui havien estat apallissats el fan aparèixer com el que és: un tipus de poques llums, autoritari, arbitrari i inepte. O sigui, un Borbó.

  

Quins errors creu que ha comès l’independentisme? 

No investir a Puigdemont en el seu moment, no votar la candidatura de Turull en el seu moment i no anar a eleccions en llista unitària. 

  

Ja fa uns mesos que va decidir venir a viure a Catalunya, en concret a Girona. Està content amb la decisió?

Sí, molt. 

  

Les seves intervencions defensant el dret a decidir i la independència de Catalunya eren (i són) constants. Vostè va tenir problemes mentre vivia a Madrid?

Sí. Vam prendre la decisió a temps, però amb suficient raó. No parlo ja de l’ostracisme en mitjans públics i privats al qual vaig estar sotmès, perquè això és el que m’ha passat sempre, amb o sense “qüestió catalana”. Mai he resultat simpàtic als mandarins espanyols, siguin de dretes o d’esquerres. Ells a mi, tampoc. Però, amb la “qüestió catalana” pel mig, tot es va exacerbar. El meu departament de la Universitat, a instàncies d’un professor a temps parcial i periodista al servei del règim del 78, em va expulsar per raons polítiques. Parla molt en favor del tarannà acadèmic i democràtic d’un altre departament que em va acollir. Van entrar a casa nostra una nit sense que hi fóssim per a robar-nos una bandera republicana, deixant en el seu lloc unes escombraries que ells honoren.

Els meus fills començaven a ser objecte d’assetjament escolar, per ser ‘els catalans’. De fet, encara avui, un d’ells rep whatsaps dels seus antigues companys amb frases com ‘Visca Espanya! Puta Catalunya!’. Tot el que els espanyols diuen que passa a Catalunya en matèria d’abusos, agressions, etc., és fals. On es dóna és a Espanya i en concret a Madrid. Si hi ha dubte, que facin una prova: que un madrileny pengi al seu balcó en un carrer cèntric una estelada, com hi ha tantes banderes borbòniques a tota Catalunya i a Barcelona. A veure quant dura abans que la cremin o facin alguna cosa pitjor amb el seu propietari.

 

Creu que veurà la independència de Catalunya?

Sí.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa